Európa egy új náci-fasizmus előszobájában

„Európa egy új náci-fasizmus előszobájában van. A gazdasági válság okozta társadalmi feszültség demagógiát, szegények közötti ellenségeskedést teremtett, amelyben ismét az idegen képviseli az ellenséget, és ez ma már nem csak a zsidókat sújtja” – hangoztatta  Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke.

Az európai, köztük a magyar parlamentben ülő szélsőjobboldali erők veszélyességéről beszélt egyebek között Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke, a Raoul Wallenbergről az olasz fővárosban rendezett emléknapon, a zsidók ezreit megmentő svéd diplomata születésének századik évfordulója alkalmából rendezett olasz-magyar-svéd-izraeli programsorozat keretében.


„Európa egy új náci-fasizmus előszobájában van. A gazdasági válság okozta társadalmi feszültség demagógiát, szegények közötti ellenségeskedést teremtett, amelyben ismét az idegen képviseli az ellenséget, és ez ma már nem csak a zsidókat sújtja” – hangoztatta felszólalásában Riccardo Pacifici.

A római zsidó közösség elnöke a „feketeingesek” visszatéréséről beszélt Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Svájcban, Görögországban, Olaszországban. „Sajnálom kimondani, de szélsőjobboldaliak ülnek a magyar parlamentben is” – mondta Pacifici az Augustus császár emelte békeoltár, az Ara Pacis számára épült múzeum auditóriumában rendezett Wallenberg-emléknapon.

A svéd diplomata tiszteletére rendezett hivatalos megemlékezésen jelen volt Andrea Riccardi társadalmi integrációért felelős miniszter és a Szent Egyed katolikus közösség elnöke, Prőhle Gergely, a külügyminisztérium helyettes államtitkára, Naor Gilon izraeli, Balla János magyar, Ruth Jacoby svéd nagykövet, akinek édesapja egy Wallenberg által védett budapesti házban menekült meg.
Wallenbergről emlékezett meg a szintén a svéd diplomata által Budapesten megmentett és ma Izraelben élő Naomi Gur.
Riccardi azt hangsúlyozta, hogy az 1844-ben épült pesti zsinagóga a „magyar zsidó emancipáció” jelképének számít és ugyanilyen szimbólumnak nevezte a Terror Házát is.

A Raoul Wallenberg – A Világ Igazára emlékezve című, egész októbert végigkísérő olaszországi centenáriumi program (www.wallenberg2012.it) két helyszíne Róma és Padova városa.

A Balassi Intézet – Római Magyar Akadémia (RMA) szerdánként Wallenbergről szóló magyar és külföldi filmeket vetít. Október 25-26-án a padovai egyetemen nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek Giorgio Perlasca és Raoul Wallenberg: emlékezés címmel, az egyetem és az RMA szervezésében.

MTI