Barack Obama amerikai elnök szerdán orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal konzultált

Barack Obama amerikai elnök szerdán orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal konzultált a szíriai válság ügyében – erősítette meg a Fehér Ház.

„Megerősíthetem, hogy az elnök beszélt Putyin elnökkel” – jelentette ki Jay Carney fehér házi szóvivő.

A konzultációval kapcsolatban elsőként a Kreml adott ki tájékoztatást; Dmitrij Peszkov, Putyin elnök sajtótitkára kijelentette, hogy a felek a helyzetértékelésben, valamint „a rendezés végső céljaiban” egyetértettek, ugyanakkor „megmaradtak a megközelítésbeli különbségek” a rendezés „gyakorlati eszközeit” illetően.

A Fehér Ház egy másik szóvivője szerdán kijelentette, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök elveszíti az ellenőrzést országa fölött, és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy a polgárháború megakadályozása érdekében támogassa a politikai átmenet tervét.

„Világos, hogy az Aszad-rendszer elveszíti az ellenőrzést Szíria felett” – jelentette ki Tommy Vietor szóvivő.

Rámutatott, hogy a dezertálások növekvő száma, valamint az ellenzék erősödése és egységesebbé válása arra utal, hogy a helyzet Aszad rovására alakult. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek együtt kell működnie az ellenzékkel egy működőképes átmeneti terv kidolgozása érdekében.

„Minél előbb történik meg az átmenet, annál nagyobb lesz az esélyünk arra, hogy elejét vegyük egy elhúzódó és véres szektás polgárháborúnak és annál jobban tudjuk majd támogatni a szíriaiakat a demokráciába való stabil átmenet irányításában” – mondta Tommy Vietor.

Leon Panetta védelmi miniszter a nap folyamán a Pentagonban azt hangoztatta, hogy az Aszad-rezsimet terheli majd a felelősség azért, ha az egyre inkább ingataggá váló helyzetben elveszíti az ellenőrzést a vegyi fegyverei fölött.

Panetta hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek „maximális nyomást kell gyakorolnia Aszadra annak érdekében, hogy azt tegye, ami helyes, vagyis hogy mondjon le a békés átmenet érdekében”.