Az egyiptomi parlamentben az iszlamisták háromnegyedes többséggel rendelkeznek.

Az iszlamisták túlzottnak tartott befolyása miatt a liberálisok kivonultak az egyiptomi alkotmányozást előkészítő egyeztetésről.

A liberális képviselők helyi idő szerint vasárnap este vonultak ki az ország új alkotmányát megszövegező bizottság tagjairól döntő ülésről. Erre azt követően került sor, hogy az országot ideiglenesen irányító katonai tanács és a politikai pártok a közelmúltban megállapodtak abban: a 100 fős bizottság mandátumainak a felét az iszlamisták kapják.

A liberálisok vezetője a lépést kommentálva utalt arra: a befolyásos Muzulmán Testvériség, valamint az ultrakonzervatív szalafisták nem elégszenek meg az 50 mandátummal, hanem arra törekszenek, hogy a fennmaradó 50 képviselői helyből is többet más iszlám pártoknak juttassanak.

Korábban az egyiptomi parlament úgy rendelkezett, hogy a 100 fős bizottságból 50 helyet világi személyek, illetve a civil társadalom képviselői tölthetnek be.

A liberális erők már korábban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a törvényhozást uraló iszlamisták az alkotmányozó gyűlést is kezükbe kaparinthatják.

Az új alkotmány a tervek szerint a majdani államfő és a parlament közötti új erőegyensúlyt, továbbá az ország jövőbeni politikai berendezkedését hivatott meghatározni, és rögzítené a vallás szerepét és a kisebbségi jogokat.

Az egyiptomi parlamentben az iszlamisták háromnegyedes többséggel rendelkeznek. Nagyobb részük a Muzulmán Testvériség képviselője.