A szíriai kormányerők harci helikopterei támadtak

A szíriai kormányerők harci helikopterei támadtak a lázadók kezén lévő két települést Homsztól északra – közölte hétfőn az ENSZ megfigyelő missziója.

„A megfigyelők heves harcokról számoltak be Rasztán és Talbiszeh környékéről. A jelentések gránátok, harci helikopterek, gépfegyverek és kézifegyverek bevetéséről szólnak” – mondta a szíriai ENSZ-misszió szóvivője.

Ellenzéki források korábban többször állították, hogy a kormányerők harci helikoptereket is bevetnek a felkelők ellen, de a mostani az első eset, hogy ezt az ENSZ megfigyelői is megerősítették.

Az internetre felkerült, független forrásból nem megerősíthető videofelvétel szerint a szíriai kormányerők újra lőni kezdték Homsz városát is. A BBC brit közszolgálati televízió Szíriában lévő tudósítója szerint a kormányerők egy pilóta nélküli felderítő repülőgéppel jelölik ki, hogy melyik épületet vegye célba a tüzérség. Az újságíró szerint nagyjából percenként csapódik be egy gránát a városban, az ENSZ megfigyelői pedig két nap után is képtelenek bejutni Homsz óvárosába. (www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18398146)

Az ellenzéki harcosok hétfőn bejelentették, rövid időre sikerült ellenőrzésük alá vonniuk a hadsereg egyik támaszpontját, és épp arra készültek, hogy a bázis föld-levegő rakétáit kilövik Bassár el-Aszad palotájára, amikor a kormányerők ellentámadása miatt vissza kellett vonulniuk.