Öt terület kerül át Navracsics Tibortól Balog Zoltánhoz

Kormányátalakítás – Öt terület kerül át Navracsics Tibortól Balog Zoltánhoz
Öt feladat, a társadalmi felzárkózás, a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztése, az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációja, a nemzetiségpolitika és a romák társadalmi integrációja kerül át a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vezetőjétől az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) irányítójához.

A kormány a miniszterek feladat- és hatásköréről szóló rendelet módosítását a Magyar Közlöny legfrissebb számában tette közzé.
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter – aki Réthelyi Miklóst váltja a tárca élén, amelyet Nemzeti Erőforrás Minisztériumról kereszteltek át Emberi Erőforrások Minisztériumává – hétfőn tesz esküt a parlamentben.
A már említett területeken kívül – amelyek eddig a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vezette KIM-hez tartoztak – ő felel a családpolitikáért, az egészségbiztosításért, az egészségügyért, a gyermek- és ifjúságpolitikáért, a gyermekek és az ifjúság védelméért, a kábítószer-megelőzésért és kábítószerügyi koordinációs feladatokért, az oktatásért, a kultúráért, a sportpolitikáért, a szociál- és nyugdíjpolitikáért, a társadalmi esélyegyenlőség előmozdításáért és a kormányzati tudománypolitikáért.
Az új tárcavezető a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott, „egy kis kormány vagyunk a kormányban”.
Balog Zoltán szólt arról is, hogy az egyházügyi államtitkári tisztségen kívül más poszton is várható személycsere az Emberi Erőforrás Minisztériumban. Az MTI-nek kormányzati források a napokban megerősítették az Origo azon információját, hogy Hölvényi György kereszténydemokrata politikus lehet az új egyházügyi államtitkár a távozó Szászfalvi László helyett.
A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság – amelyet a KIM-ben Balog Zoltán vezetett – miniszteri vezetéssel lesz az erőforrás-minisztérium része.