Orbán: Közép-Európa szép jövő előtt áll

Az Európa-politika nem korlátozódhat arra, hogy a válsággal szemben csak a pénzügyi fegyelemről beszélünk, hiszen az embereknek biztonságra és munkalehetőségre van szükségük – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Zoran Milanovic horvát kormányfővel folytatott megbeszélése után, hétfőn.

Egy olyan ország vezetője érkezett hozzánk, amely népet a magyarok mindig is nagyra becsültek – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: Magyarország továbbra is a tisztelet hangján kívánja kölcsönös kapcsolatait alakítani Horvátországgal.

Mint mondta: két olyan ország találkozott, amelyek az elmúlt sok száz évben bizonyították államalkotó képességüket, és meglehetősen erős „pályarekorddal” rendelkeznek e tekintetben. Mindkét ország fontos szerepet fog játszani a jövőben az egész európai biztonság szempontjából is – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Magyarország mindig erkölcsi kérdésnek tekintette Horvátország integrációs törekvéseinek támogatását; legyen szó katonai vagy gazdasági integrációról – mutatott rá. Ez történelmi és erkölcsi kötelesség, amit a horvátok fordított helyzetben biztosan megtettek volna értünk – fűzte hozzá.

Fotó: fidesz.hu

 

 

A találkozó legfontosabb céljaként a miniszterelnök a biztonság növelését jelölte meg. Ezzel összefüggésben rámutatott: ez a modern világban, tekintélyes mértékben az energiabiztonságot jelenti. Ezért a két kormányfő áttekintette az országaik között érvényben lévő energetikai együttműködés helyzetét és perspektíváit.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint egyetértés volt a két miniszterelnök közt abban, hogy mindkét ország érdeke az együttműködés erősítése és a perspektívák szélesítése. Ugyanakkor a magyar kormányfő elkötelezettségünket fejezte ki minden olyan beruházásban is, amely az energiabiztonságot növeli a térségben; legyen szó déli vagy északi irányról.

 

 

 

Az európai változásokról szólva Orbán Viktor kijelentette: egyetértés volt közte és horvát kollégája közt abban is, hogy Közép-Európa szép jövő előtt áll, és a szükséges reformok végrehajtását követően a Balti-tengertől az Adriáig egy széles és erős növekedési övezet jön létre a következő években.

A magyar kormányfő úgy vélekedett, hogy a legfrissebb európai választási eredmények is azt a feltételezését igazolják; hogy „az Európa-politika nem korlátozódhat arra, hogy a válsággal szemben csak a pénzügyi fegyelemről beszélünk”. Hozzátette: az embereknek biztonságra és munkalehetőségre van szükségük.

A miniszterelnök azt várja a jelenleg zajló európai változásoktól, hogy a munkahelyeket teremtő – hazánkban két éve sikeresen működő – gazdaságpolitika az egész kontinensen polgárjogot nyer. Orbán Viktor tájékoztatta a horvát miniszterelnököt a magyar gazdaság helyzetéről, és kérte kollégáját, hogy folytassák azt a baráti és kölcsönös előnyökön nyugvó politikát, amely az elmúlt húsz évben jellemezte a két ország kapcsolatát.

 

 

 

Kiváló kapcsolat

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azt mondta, az elmúlt húsz évben bizonyossá vált, hogy a Magyarország és Horvátország közötti viszony nem pusztán frazeológiai szintű, a két állam minden területen kiváló kapcsolatokat ápol. Feltétel nélküli együttműködésről tett tanúbizonyságot a két ország – tette hozzá. A horvát politikus köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország az elsők között ratifikálta a horvátországi uniós csatlakozási alapdokumentumot. Ezt egyfajta bizalomnak tekintjük; hogy egy ország ilyen gyorsan tette ezt meg, azt igazolja, hogy Horvátország kész a saját feladatát ellátni a csatlakozással kapcsolatos követelmények tekintetében – húzta alá Zoran Milanovic.

Kiemelte, Horvátországnak és Magyarországnak is specializálódnia kell azokra a feladatokra, amelyeket képes teljesíteni. A horvát kormányfő ide sorolta a fiumei (rijekai) cseppfolyós gázszállítással, a fiumei kikötő, illetve a vasúthálózat fejlesztésével kapcsolatos kérdéseket.

 

 

 

A MOL a közép-európai régió egyik legnagyobb vállalata, egyben európai vállalat. A magunk részéről az európai vállalatirányítási szabályokat tekintjük mérvadónak, amennyiben ettől eltérő gyakorlat alakulna ki, azt mi ellenezzük, azonban, hogy milyen szerződések milyen feltételekkel, milyen konstrukciókban léteznek, azt mi – mégha időközben 25 százalékos tulajdonossá váltunk is – vállalati kérdésnek tekintjük – felelte Orbán Viktor miniszterelnök arra a kérdésre, a megbeszélésen szó esett-e a horvát nemzeti olajvállalattal (INA) kapcsolatos ügyekről, illetve felmerült-e az a lehetőség, hogy Horvátország újból felügyeleti jogot gyakorolhasson a vállalat felett.

Hozzátette: biztosította horvát kollégáját, Magyarország a legnagyobb jóindulattal és együttműködési készséggel kezeli ezt a kérdést, de tekintve, hogy Magyarország semmilyen vállalatvezetési jogosítvánnyal nem rendelkezik, ezért a „vitákat ott kell rendezni, ahol erre lehetőség van”. Államközi kapcsolatok szintjén ez nagyon nehéz lenne – fogalmazott a magyar kormányfő. Magyarország mindamellett érdekelt abban, hogy az együttműködés sikeres és perspektivikus legyen – fűzte hozzá Orbán Viktor. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök leszögezte: a MOL-INA ügy nem hathat ki arra a kiváló kapcsolatra, amely Horvátországot Magyarországgal összeköti.

 

 

 

A hétvégén választásokat rendeztek Szerbiában, korábban a magyar miniszterelnök is kampányolt a Vajdaságban. Orbán Viktor elismerését fejezte ki azért, hogy a magyar közösség a korábbinál nagyobb számban vett részt a választáson. A magyar közösség politikai aktivitása, optimizmusa, a közéletben való részvételre való hajlandósága növekedett az elmúlt időszakban. Az ilyen mindig erősebbé tesz egy közösséget – fűzte hozzá. A kormányfő szerint magyar szempontból sikeresnek látszik az eredmény. Aláhúzta: korai még arról beszélni, hogy európai és a magyar-szerb kétoldalú kapcsolatok szempontjából mit hoz a választás. A miniszterelnök szerint hazánk híve annak, hogy az Európai Unió tovább bővüljön.