Az al-Kaida „már csak árnyéka önmagának”

Az al-Kaida terrorszervezet vezetése egy évtizeddel a szeptember 11-i terrortámadások után „már csak árnyéka önmagának”- jelentette ki hétfőn Washingtonban John Brennan, az amerikai elnök terror-elhárítási tanácsadója.

Brennan, aki Oszama bin Laden likvidálásának évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatót, közölte, hogy az amerikai kormány a héten újabb, az al-Kaida vezérének utolsó, pakisztáni rejtekhelyén talált iratokat fog nyilvánosságra hozni. Ezek egyikében bin Laden arra panaszkodik, hogy az al-Kaidát az egyik „katasztrófa” a másik után éri.

Brennan ugyanakkor arra figyelmeztetett: „súlyos hiba” lenne az gondolni, hogy elmúlt a veszély.

„Bin Laden vége nem jelenti az al-Kaida végét is” – nyilatkozott Barack Obama első számú terrorügyi szakértője. Szavai szerint az terrorszervezet „vesztésre áll, mégpedig súlyosra” és úgy fogalmazott, hogy az elmúlt tíz év az al-Kaida hanyatlásának évtizede volt, a következő tíz év pedig annak bukásáé lesz.

Brennan hangsúlyozta, hogy a terrorszervezet „kemény magja” ma már képtelen olyan nagyszabású, katasztrofális és látványos támadások indítására, mint amilyen a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak lerombolása volt. A „magányos farkasok” által elkövetett, elszigetelt támadások veszélye azonban továbbra is fennáll. A merénylők lehetnek akár amerikai állampolgársággal rendelkező, egyedül cselekvő iszlamista szélsőségesek is. Brennan rámutatott, hogy az al-Kaida elleni küzdelem egyre inkább Jemenre, Szomáliára és Nigériára összpontosul, ahová a terrorszervezet megpróbálja áthelyezni tevékenységének súlypontját.

„Az al-Kaida legyőzésére irányuló erőfeszítéseink eredménye, hogy Amerika 2012-re biztonságosabbá vált” – hangoztatta Brennan. Az elnök terror-elhárítási tanácsadója védelmébe vette a Pakisztán területén végrehajtott CIA-dróntámadások felújítását, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok hadat visel az al-Kaida ellen, amelynek tagjai törvényes célpontok.

Mint mondta, Obama elnök elrendelte, hogy a Pakisztán és az Egyesült Államok viszonyát elmérgesítő ügyet a korábbinál nagyobb nyitottsággal kezeljék.