Zöld utat ad az Európai Bizottság az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének

 
Az uniós javaslattevő-végrehajtó testület szerdai ülésén úgy ítélték meg, hogy Magyarország „elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt” ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások – derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

A tárgyalások megkezdésének várható időpontjáról Olivier Bailly szóvivő egyelőre nem tudott felvilágosítással szolgálni: mint mondta, először egyeztetni kell az érintettekkel, köztük a frankfurti székhelyű Európai Központi Bankkal. Azt, hogy a célul kitűzött pénzügyi megállapodás mekkora összegről szóljon, majd a tárgyalások során kell tisztázni, erre nézve az uniós végrehajtó testület a mostani ülésen semmilyen értelemben nem foglalt állást – tette hozzá.

 
Megkezdődhetnek az IMF-tárgyalások

 

 

Az Európai Bizottság nyugtázta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök – José Manuel Barroso bizottsági elnökkel folytatott keddi brüsszeli megbeszélése során – megerősítette a szükséges magyar jogszabály-változtatási kötelezettségvállalásokat. Ezek a vállalások az uniós joggal való összhang megteremtését célozzák mindazokban a kérdésekben, amelyek jelentőséggel bírnak a szilárd és független jogi környezet megléte szempontjából – áll az uniós végrehajtó testület közleményében, amely szerint e jogi környezet kulcsfontosságú a befektetői bizalom szempontjából, az pedig befolyással van a makrogazdasági stabilitásra.

A pénzügyi tárgyalások megkezdésének előfeltételeként Brüsszelben korábban rendszeresen megemlítették, hogy biztosítani kell a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. E kérdésben az Európai Bizottság januárban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Most, mint azt az uniós végrehajtó testület közölte, a brüsszeli kifogásokra adott magyar válaszok nyomán a testület úgy döntött: kész lezárni ebben az ügyben a kötelezettségszegési eljárást.

Olivier Bailly elmondta: e lezárás akkor fog megtörténni, ha Magyarországon a parlament elfogadja mindazokat a törvénymódosításokat, amelyek tervezetét a magyar kormányzat szövegszerűen előzetesen eljuttatta Brüsszelbe. A tényleges lezáráshoz már nem lesz szükség újabb testületi döntésre, hanem elég az, ha Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök megállapítja, hogy a szükséges törvénymódosítások magyar részről megtörténtek. A magyar kormány arra is kötelezte magát – olvasható a bizottsági közleményben -, hogy tovább folytatja a konzultációkat az Európai Központi Bankkal a még nyitott kérdésekben.