A dohányzásról leszokást segítő honlapot indított az egészségügyi államtitkárság

A dohányzásról leszokást segítő honlapot indított az egészségügyi államtitkárság

2012.04.25 18:23

A dohányzásról leszokásban segítséget nyújtó honlapot indított az egészségügyi államtitkárság – közölte Szócska Miklós államtitkár szerdán, a Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón.

 

 

A fellelegezhetünk.hu oldalon összegyűjtöttek minden leszokást segítő információt, tájékoztatót arról, hová lehet segítségért fordulni. A cél az, hogy „kevesebben dohányozzanak, kevesebb ember betegedjen meg, kevesebb ember haljon meg, hogy fellélegezhessünk” – mondta az államtitkár.

Szócska Miklós elmondta, hogy az utóbbi időben a tüdőgondozókban egyre többen kérnek segítséget; ezt annak tulajdonította, hogy az államtitkárságnak a nemdohányzók védelmében indított kampánysorozata megtette a hatását. A megkezdett munkát folytatják – tette hozzá. Ennek részeként Szócska Miklós múlt pénteken hagyta jóvá az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetnek a dohányzásról való leszokás támogatásának segítéséről készült programja megvalósíthatósági tanulmányát.

A kampány következő állomásán budapesti szórakozóhelyeken hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy „több pénzük marad és egészségesebbek lesznek, ha nem gyújtanak rá” – mondta Szócska Miklós.

Az államtitkár az elmúlt időszakban elterjedt elektromos cigarettára vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: előző nap az uniós egészségügyi miniszterek informális ülésén John Dalli egészségügyi biztos egyértelműen közölte, hogy a nikotintartalmú készítményekkel, így az elektromos cigarettákkal kapcsolatban egységes EU-szabályozást kell kialakítani.

A sajtótájékoztatón Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás fókuszpontjának vezetője arról beszélt, hogy már vizsgálják a dohányzási szabályok szigorításának hatását. Az elvégzett felmérés eredménye szerint a vendéglátó-ipari egységekben 90 százalékkal csökkent a beltéri dohányfüst- szennyezettség.

Szarka László, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: a törvény életbelépését követően januárban még százas nagyságrendű figyelmeztetésre volt szükség, azóta viszont csökken a számuk. Hozzátette: az egészségtudatosság népszerűsítéséhez a vasúttársaság is csatlakozik: az ország 50 legforgalmasabb vasútállomásán plakátokat helyeznek ki, a három nagy fővárosi pályaudvaron pedig a hangosbemondóban Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya hívja fel a figyelmet a dohányzási szabályok betartására, népszerűsítve egyúttal az államtitkárságnak a leszokást segítő honlapját is – mondta Szarka László.

Az egészségügyi államtitkárság tavaly december közepén indította el hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát a nemdohányzók védelmében, többi között azért, hogy felhívják a figyelmet a szigorított dohányzási szabályokra.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.

A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, de bírságot a 3 hónapos türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Mostantól viszont a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézményeknél 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-494268