A Háárec a náci háborús bűnösök üldözéséről

Külföldi sajtó Magyarországról – A Der Standard a gyöngyöspatai hangfelvételről, a Háárec a náci háborús bűnösök üldözéséről

Bécs, Jeruzsálem/Budapest, 2012. április 21., szombat (MTI) – A gyöngyöspatai hangfelvételről írt szombati számában a Der Standard című osztrák liberális napilap, míg a Háárec című izraeli baloldali napilap egy magyarországi és egy németországi pert felidézve azt fejtegette, hogy Európa még mindig megosztott a náci háborús bűnösök üldözésében.

A Der Standard a Jobbik polgárháborúról beszélt című cikkben részletesen beszámolt a gyöngyöspatai hangfelvételről és ismertette, hogy az ügy miatt összeült a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Gregor Mayer tudósító értékelése szerint a Fidesz vezette kormány megpróbálta kisebbíteni az eset jelentőségét. Idézte Kontrát Károly belügyi államtitkárt, aki úgy vélekedett, hogy az MSZP politikai haszonszerzésre akarja felhasználni az ügyet. A romák és szélsőjobboldaliak közötti tavalyi összecsapások után – folytatódott a cikk – bevezettek egy törvényt, amely betiltja az egyenruhás polgárőr szervezetek önálló tevékenységét, kivéve, ha a helyi hatóságok kérik fel őket. „Sajtójelentések szerint akkori +polgárőrök+ ma a közmunka-programban részt vevő romákat felügyelnek” – zárult a Der Standard írása.
derstandard.at/1334795804371/Jobbik-sprach-von-Buergerkrieg
A Háárec honlapján pénteken nyilvánosságra került írásában Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója arról írt, hogy a náci bűnösök üldözésében Európa nyugati és keleti fele különbözik: utóbbiban, köztük Magyarországon a kommunista múlt nyilvánvalóan megakadályozta a kellő önvizsgálatot, a bűnösséggel való szembenézést, a múlt feldolgozását. A nácivadász különbséget tett két, háborús bűnök elkövetésével vádolt személy német és magyar pere között: Ivan Demjanjukot Németországban elítélték, míg Képíró Sándort, számos bizonyíték ellenére, Magyarországon felmentették. A két ügy szerinte jelzi azt a jelentős különbséget, ahogyan Kelet és Nyugat kezeli a holokausztot.
Mire egy ilyen perre sor kerülhet, addigra túl késő lesz, hogy elszámoltassák a honi elkövetőket, amivel elszalasztják az igazságszolgáltatás esélyét, a megbékélés legfontosabb dimenzióját – mutatott rá Zuroff.
www.haaretz.com/opinion/in-going-after-nazi-criminals-europe-is-still-divided-1.425480