Kövér László: húzódoztam az esetleges megtiszteltetéstől

 Kövér László, az Országgyűlés elnöke elismerte, hogy húzódozott az esetleges köztársasági elnöki jelöltségtől. A politikus a HírTV Péntek8 című műsorában erről azt mondta: „hál’ Istennek, nem én leszek a köztársasági elnök”.

A műsorvezetők azon felvetésére, jól látták-e, hogy a külső szemlélő számára úgy tűnt, szinte „menekül” a köztársasági elnöki jelöltségtől, de még a felkérés elől is, úgy válaszolt: „fényezhetném a válaszomat, de röviden, igen, jól látták”. Valóban „húzódozott” az esetleges megtiszteltetéstől – ismerte el.
Úgy fogalmazott: „ugyanakkor azt is világossá tettem, hogy (…) ha valamiféle kollektív bölcsesség alapján úgy dönt a két frakció, hogy én lennék, akire ez a súly nehezedik a jövőben, akkor nem éreztem volna morálisan felhatalmazva magamat arra, hogy elutasítsam”.
A Fideszben úgy szokott lenni, hogy az ilyen felkéréseknek „felelősségteljes megbízatásként, munkaként, legjobb tudásunk szerint” kell eleget tenni – mondta.
Arra a kérdésre, hogy milyen programot vár el a köztársasági elnöktől, úgy fogalmazott: „a köztársasági elnök egy szimbolikus hatalomnak a birtokosa, ott programról beszélni legalábbis furcsa”.
„Ha én lettem volna, mint ahogy, hál’ Istennek, nem én leszek, akkor én nem alkottam volna semmilyen programot” – jegyezte meg, hozzátéve: szerinte az a helyes, ha egy köztársasági elnöknek nincs programja, hiszen hatásköreit, jogköreit világosan tartalmazzák az alkotmányos szabályok, s ő azoknak megfelelve „reprezentál”.
Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék tiltakozik, hogy egy pártpolitikust válasszanak köztársasági elnökké, Kövér László azt mondta: szerinte az MSZP jól teszi, ha nem vesz részt Áder János megválasztásában, „mert legalább nem rontja el a látványa az ünnepet”.
Hozzátette: „az lenne jó, ha egyáltalán nem lennének a parlamentben, ezt elmondtam már. (…) Morális értelemben egy botrány, hogy ők ott vannak”.
Az LMP kapcsán pedig közölte, nem érti, miért mondják, hogy kihagyták őket az államfőválasztás folyamatából. „Hogy jön egy tizenegy-tizenkét fős frakció ahhoz egy 386 fős parlamentben, hogy úgy tegyen, mintha az érdemi konzultáció ott kezdődne, amikor az történne, amit ők akarnak” – fogalmazott.
„Az élet ilyen, tetszettek volna több mandátumot szerezni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Tölgyessy Péter 1990-ben ugyanezt mondta a Fidesznek is.
„Mitugrász agresszív, kivagyi kisebbség diktál, az SZDSZ legrosszabb vonásait idézi föl mindaz, amit az LMP csinál, ez egészen elképesztő” – fogalmazott Kövér László az LMP sikertelen népszavazási kezdeményezése kapcsán.
Kövér László arról is beszélt, hogy ne mondja senki azt, hogy a Fidesz politizálta át az államfői pozíciót, s felidézte, hogy Göncz Árpád is „az SZDSZ ügyvivői székéből katapultált és esett a köztársasági elnöki székbe”. A Fidesz viszont mindvégig úgy viselkedett vele szemben, mint ahogy egy köztársasági elnökkel kell – emelte ki.
Arra a kérdésre, hogy felkészült-e a jelölő pártszövetség, hogy megvédje Áder Jánost, úgy válaszolt: „Áder Jánossal szemben is, nem tudom, hogy mi fog előkerülni, hogy valakinek megette a tízóraiját az oviban, vagy családon belüli erőszakot követett el, amikor megverte a húgát, vagy nem tudom, miről lesz szó a következő hónapokban”.
Mindenkinek végig kell majd gondolnia, aki hasonló pozícióra pályázik, hogy az egész életét, életpályáját felteszi-e, „csak azért, hogy néhány nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terrorista, az úgy gondolja, hogy rajta keresztül lehet a legtöbbet ártani a politikai ellentábornak” – mondta Kövér László Schmitt Pál ügyére utalva.