A Tahrír téren a forradalom védelmében-Kizártak tíz jelöltet az egyiptomi elnökválasztásból

Tízezrek tüntettek a Tahrír téren a forradalom védelmében

Iszlamisták és az egyiptomi politikai élet liberális irányzatainak követői együtt tüntettek pénteken Egyiptom fővárosában, mert az ideiglenesen az országot irányító katonai kormány szerintük manipulálni próbálja a küszöbönálló elnökválasztást.

 

Hónapok óta a legnagyobb megmozdulást tartották a Hoszni Mubarak rezsimjét tavaly megbuktató egyiptomi forradalom legfontosabb helyszínén, a kairói Tahrír téren. Hasonló gyűlések voltak Alexandriában és más városokban is. A legtöbb résztvevő az iszlamista Muzulmán Testvériség nevű szervezet felhívására ment ki a térre, de ott voltak az ultrakonzervatív szalafisták és a liberális csoportok képviselői is.

 

A tömeg a katonai uralom megszüntetését követelte, miután a hadsereg befolyása alatt álló választási bizottság nemrég – különböző indokokkal – több elnökjelöltet kizárt a választásból – köztük a Muzulmán Testvériségét és a szalafistákét.

Egy másik árulkodó jel, hogy a tábornokok a pártok képviselőivel zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen azt erőltették, hogy az új alkotmányt szövegezzék meg még az előtt, hogy a civilek kezébe kerül az elnöki hatalom. Erre a tervezett július 1-jéig aligha elég az idő, mert az alkotmányozó gyűlés megbénult a kilépések miatt, viszont a választás elhalasztása elvileg módot adna rá.

Liberálisok és ifjúsági csoportok megkíséreltek támogatást szerezni egy közös elnökjelölt számára, de a saját céljaikat követő muzulmán testvérek és szalafisták elutasították a kezdeményezést. A tüntetésnek túlnyomóan iszlamista jellege volt. A tér egyik sarkán a szalafisták hangosbeszélőn iszlám forradalmat követeltek, esküdöztek, hogy „lelkünket és vérünket áldozzuk az iszlámért”, és azt hangoztatták, hogy „a Korán az alkotmány”.

Az egyiptomi elnökválasztás első fordulóját május 23-24-én tartják. Mubarak bukása óta katonai kormányzat irányítja az országot, amely ellen gyakoriak a tiltakozások, mert sokan úgy érzik, hogy szándékosan lassítja a változásokat. Mubarak börtönben vár a bírósági tárgyalására, korrupció és gyilkosság vádjával kell szembenéznie.

MTI/ ORIGO/BPI

Kizártak tíz jelöltet az egyiptomi elnökválasztásból

Kizártak az egyiptomi elnökválasztásból tíz jelöltet, köztük a Muzulmán Testvériség képviselőjét, Hairat as-Sater üzletembert, Házem Abu Iszmaíl szalafista hitszónokot és Omar Szulejmánt, Hoszni Mubarak exelnök egykori kémfőnökét.

A választási ügyekben eljáró bizottság szombaton hozott erről döntést, és mint vezetője, Faruk Szultan bejelentette, a kizárt jelölteknek 48 órájuk van a döntés ellen fellebbezni. A jelöltlistán ezzel tizenhárman maradtak.

Faruk Szultan nem részletezte a kizárások indokait, de a Reuters hírügynökség internetes oldalán azt írta, as-Sater indulása büntetett előélete miatt volt korábban kétséges, Abu Iszmailé pedig azért, mert néhai édesanyjának amerikai útlevele is volt, ami elvileg kizáró ok.

Csütörtökön olyan törvényt fogadott el a törvényhozás, amely tíz évre megfosztja politikai jogaiktól a megbuktatott egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak rendszerének vezető embereit – ez értelemszerűen vonatkozik Szulejmánra is. A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalán azt írta, több kizárt jelölt stábja jelezte, hogy harcolni fog a döntés ellen.

Az egyiptomi elnökválasztás első fordulóját május 23-24-én tartják. Mubarak bukása óta katonai kormányzat irányítja az országot, amely ellen gyakoriak a tiltakozások, mert sokan úgy érzik, hogy szándékosan lassítja a változásokat.