MSZP: a kormánypártok nem engedhetnek a Jobbik „agresszív” politikájának

MSZP: a kormánypártok nem engedhetnek a Jobbik „agresszív” politikájának

 A kormánypártok nem engedhetnek a Jobbik kirekesztő gondolkodásának, „agresszív” politikájának – közölte az MSZP csütörtökön az MTI-vel.

Mint Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja közleményében kifejtette: a Jobbik új törvényjavaslata szerint az azonos neműek kapcsolatát a médiában kizárólag negatív módon ábrázolhatnák, az ilyen kapcsolat nyilvános felvállalását pedig „népszerűsítés” címén börtönnel büntetnék.
Ezen felül a Jobbik módosítaná az Alaptörvényt is: „szándékuk szerint a Magyar Gárda vígan masírozhat, a melegek viszont nem élhetnének a gyülekezési joggal” – figyelmeztetett a szocialista képviselő.
Az ellenzéki politikus kiemelte: a Jobbik és a Fidesz már régóta vetélkedik a szélsőjobboldali szavazócsoport megnyeréséért. Míg „a Fidesz „csak” a gyarmatosítás elleni honvédelmet hirdeti az Európai Unióval szemben, a Jobbik már ki is lépne onnan. Kövér László „csak” arról beszél, hogy a baloldalnak voltaképpen helye sem volna a parlamentben, a Jobbik már erőszakkal is kiirtaná a politikából a neki nem tetsző pártokat. A Fidesz „csak” rangsorolja a családformákat, hátrányba hozza még a különnemű élettársakat is, a Jobbik már üldözné az egynemű társakat” – sorolta Lendvai Ildikó.
Az utóbbi napokban pedig a Jobbik látványosan durva akciókkal igyekszik előnyt szerezni, a „cigányok és zsidók után most a melegeket vették célkeresztbe”. Az MSZP szerint, ha a kormánypártok engedékenyek a kirekesztő gondolkodással szemben, „akkor annak pusztító változatai is könnyen ránk szabadulhatnak”. „Ennyit nem ér a szélsőjobb szavazóiért folytatott vetélkedés” – fogalmazott Lendvai Ildikó.
A Jobbik a parlamentnek kedden benyújtott javaslatával módosítaná a büntető törvénykönyvet, a szabálysértési törvényt, a médiatörvényt és a reklámtörvényt, hogy betiltható, illetve büntethető legyen „a szexuális devianciák népszerűsítése”.
Mirkóczki Ádám, a javaslat megfogalmazója, a párt szóvivője szerdán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Jobbik a „közerkölcs és a fiatal generációk egészséges gondolkodásának védelmében” nyújtott be törvénymódosítást a szexuális devianciák – mint a homoszexualitás a transzneműség, transzvesztitizmus, a biszexualitás és a pedofil magatartás – népszerűsítésének betiltására és büntetésére.
Erre reagálva a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, Niedermüller Péter arra szólította fel a demokratikus ellenzék pártjait, hogy egységesen lépjenek fel „a Jobbik embertelen, az emberi élet egyetlen területét sem tiszteletben tartó újfasiszta ideológiája ellen”.
Gulyás Gergely, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke csütörtökön, az MTI megkeresésére azt mondta: a Fidesz szükségtelen és indokolatlan provokációnak tartja azt a jobbikos előterjesztést, amely törvényileg büntetné „a szexuális devianciák népszerűsítését”. A kormánypárt nem támogatja az indítványt – tette hozzá.