Mesemondó fesztivál áprilisban

Magyar, horvát, olasz, zsidó meséket, görög legendákat ismerhet meg a közönség április 14-én és 15-én a II. Holnemvolt Fesztiválon Budapesten.

Magyarország nemzetközi mesemondó fesztiválja – melynek az Evangélikus Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet ad otthont – négy nyelven zajlik, az előadásokat kreatív tolmácsolás teszi élvezhetővé a csak magyarul értő hallgatók számára. A rendezvényt a felnőtteknek ajánlják, a mesék nem gyerekeknek szólnak. Az esemény célja, hogy más kultúrák mesemondó hagyományait és a kortárs storytelling műfaj képviselőit megismertesse a magyar közönséggel –

Kovács Marianna magyar-horvát nemzetiségű mesemondó két kultúra meséiből ad ízelítőt, Jay Miller New York-i előadóművész pantomimmal kíséri előadásait. Paola Balbi Szex és Toszkána című műsorában Boccaccio Dekameronjából ültet át régi erotikus történeteket mai nyelvre, a Paramythokores (Mesék Lányai) társulat pedig harcos nőkről és a szerencséről szóló legendákat és mítoszokat hoz a fesztiválra. Az idén Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó is csatlakozott a fellépőkhöz. Az esemény fővédnöke Varró Dániel költő, műfordító.
A storytelling egy színes, különleges nemzetközi műfaj, amely nem csak a tündérmeséket és népmeséket foglalja magába; egy storyteller elmesél és színpadra visz bármit, ami történet, ami elmondható.
A fesztivál egyik kísérőprogramja a Storytelling Bowls kiállítás, amelyen Lublóy Zoltán porcelántervező, Grünfelder Judit és Szilágyi Csilla üvegtervezők mutatják be narratív témájú alkotásaikat. A kiállítást április 4. és 16. között tekinthetik meg az érdeklődők a Birs Bisztróban.