Lázár pénteken tájékoztatja az ellenzéket a választási eljárásról

Pénteken tájékoztatja a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki képviselőcsoportokat az új köztársasági elnök megválasztásának eljárásáról. Lázár János ezt kedden közölte az államfőválasztásról tartott, pártok közötti egyeztetés után. A találkozó utáni ellenzéki nyilatkozatokból az derült ki, hogy az április 23-i héten választhat köztársasági elnököt az Országgyűlés.

Az MSZP parlamenti irodájában tartott megbeszélés azokról az elvárásokról szólt, amelyeket a szocialisták fogalmaztak meg az új államfővel szemben. Lázár János – a Fidesz-KDNP-frakciószövetség képviseletében – újságíróknak azt mondta, ezek többségét támogatásra érdemesnek tartja.

A politikus azt ígérte az ellenzék jelen lévő képviselőinek, hogy péntek délben, még a Fidesz-KDNP jövő hétfői frakcióülése előtt – ahol Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök megnevezi jelöltjét az államfői posztra – tájékoztatást ad nekik arról, „mi lesz a metódusa a választásnak”. Az MTI úgy tudja, hogy a Fidesz elnöksége péntek délelőtt ülésezik.

Várhatóan jelen lesz Áder János fideszes európai parlamenti képviselő is, akit Kövér László mellett lehetséges államfőjelöltként tartanak számon. A házelnök mint a Fidesz választmányának elnöke egyébként is tagja az elnökségnek.

Az MSZP határozattervezete szerint az államfői tisztségre jelölt politikusnak be kell tartania a demokrácia írott és íratlan szabályait, a sokféleséget tiszteletben tartva kell kifejeznie a nemzet egységét, és ki kell állnia az emberi jogok mellett. Szintén elvárásként fogalmazták meg, hogy szuverén, konszenzuskereső és kompromisszumteremtő személyiség legyen, és ne pártpolitikus.

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese a találkozó után az MTI kérdésére azt válaszolta: egy ponton volt vita a keddi tanácskozáson, azzal kapcsolatban, hogy az új államfő lehet-e pártpolitikus.

A szocialisták ezt ellenzik, beszámolója szerint Lázár János viszont úgy foglalt állást, hogy egy pártkötődéssel rendelkező politikus is képes lehet köztársasági elnökként a pártok felett állni. Lukács Zoltán kiemelte: úgy tűnik, nem lesz gyors államfőválasztás, az az április 23-i hétnél előbb nem várható. Lázár János azt a tájékoztatást adta – idézte szavait a szocialista politikus -, hogy a kormányoldal sem személyi, sem eljárási kérdésben nem döntött még.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője azt mondta: az egyeztetésen nem hangzott el olyan információ, amely a tisztánlátást segítené az elnökválasztás eljárási kérdéseiben; erre péntekig várni kell. „Meg kell adni az utolsó lehetőséget is annak, hogy egy olyan konszenzusos jelölt válhasson köztársasági elnökké, aki képes az intézmény megingott tekintélyét helyreállítani” – ismertette pártja álláspontját.

Lukács Zoltánhoz hasonlóan hozzátette, azt látni, hogy mégsem gyors eljárással választ a Ház köztársasági elnököt, ahogyan azt eredetileg szerette volna a Fidesz. „Úgy néz ki, hogy több időt adnak” vagy maguknak a jelöltállításra, vagy az új elnök személye körüli konszenzus kialakítására – jegyezte meg a frakcióvezető, közölve, hogy az LMP az utóbbiban bízik.

A Demokratikus Koalíció pártigazgatója, Varju László független képviselő arról beszélt, pártja fontosnak tartja, hogy olyan eljárásrendben válasszon a parlament köztársasági elnököt, amely lehetőséget ad az ellenzéknek az érdemi beleszólásba.
A Jobbik nem vett részt a keddi egyeztetésen.