Áprilisban átadják a zsinagógát a közönségnek

Áprilisban átadják a felújított lévai zsinagógát a közönségnek

 

 

Száz Ildikó / Forrás: Új szó /Mazsihisz

Léva / Április 27-től 29-ig ünnepi rendezvénysorozattal hívja fel a város önkormányzata és a művelődési központ a lakosság figyelmét arra, hogy befejeződtek a felújítási munkálatok a romantikus-keleti stílusú lévai zsinagógában.


Az ünnepi programban fellépnek a művészeti alapiskola növendékei és a pozsonyi Pressburger Klezmer Band, továbbá színházi estet terveznek. Vasárnap, április 29-én 14 és 17 óra között megnyitják a zsinagóga épületét a nyilvánosság számára. Lapunkban már olvashattak arról, hogy muzeológusok, levéltárosok, helytörténészek figyeltek fel azokra a szenzációs leletekre, melyekre a 2010 nyarán kezdődő munkálatok során bukkantak a munkások.

l__vazsinag__ga.png

Előkerült az épület elveszettnek hitt alapító okirata, az 1883-as keltezésű dokumentumot egy gyógyszeres üvegben, a korszak legmagasabb és legalacsonyabb névértékű pénzérméi – egy ezüst tíz garasos és egy 22 karátos aranypénz – mellett találták meg. Később egy budapesti kiadású, magyar–héber nyelvű kalendáriumra bukkantak, mely 1939. szeptember 14-től 1940. október 2-ig követte a napokat. A borítón szereplő feliraton ez olvasható: „Izraelita zsebnaptár 5700. év a zsidó időszámítás szerint a világ fennállása óta Szökőév mely áll 385 napból.” A hirdetményeken és a naptárrészen kívül minden más szöveg héberül szerepel a kiadványban. A létesítmény felújítása mintegy 2,3 millió euróba került, ennek jelentős részét európai uniós pénzekből fedezte a város önkormányzata.

A zsinagógát a második világháború során raktárként használták, és később csak tovább romlott az értékes épület állaga. A zsinagógában mostantól koncerteket, színházi előadásokat fognak tartani, az emeleten pedig kiállításokkal várják a közönséget.