A legidősebb holokauszt-túlélő

Könyv jelent meg a legidősebb holokauszt-túlélőről

 

Forrás: Múlt-kor/ mazsihisz
Nagylelkűség mindenek felett és a boldogsághoz elengedhetetlen hála – ezek azok a legfőbb tanulságok, amelyek a világ vélhetően legidősebb holokauszt-túlélőjének sorsából levonhatók az Egyesült Államokban a 108 éves Aice Herz-Sommer zongoraművészről megjelent új könyv szerint.
Alice_Herz_Sommer_borito.jpgA Century of Wisdom: Lesson From the Life of Alice Herz-Sommer című könyv szerzője Caroline Stoessinger, az idős asszony pályatársa, szintén zongoraművész. A kötet a kritikák szerint önmagában is érdekes lenne, hiszen egy 108 éves asszony élete elevenedik meg az olvasók előtt. Hozzávéve viszont Alice Herz-Sommer nem mindennapi sorsát, különösen nagy érdeklődésre tarthat számot.

Herz-Sommer 1903-ban született az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén, Csehországban. Megjárta a theresienstadti (terezíni) megsemmisítő tábort, és manapság a holokauszt legidősebb túlélőjeként tartják számon. A második világháború poklát átvészelve ünnepelt zongoraművész lett, az a képesség, amellyel felülemelkedett az őt ért szörnyűségeken, a könyvről megjelent recenziók szerint mind a mai napig inspirálók és időtlenek.

Bár Alice Herz-Sommerről már jelent meg könyv 2008-ban, és életútja filmet is ihletett, Caroline Stoessinger frissen megjelent kötete aprólékos betekintést nyújt az idős asszony prágai gyerekkorába, a koncentrációs táborban eltöltött időszakra, a szabadulása után Izraelben eltöltött időkre, majd abba az életbe, amelyet egyszobás londoni lakásában él zongorájával, amelyen mind a mai napig gyakorol.

A kritikák szerint a könyv érdekfeszítő leírást nyújt a zsidók és a nácik közötti kapcsolatról a holokauszt idején. Herz-Sommer feleleveníti, hogy egy nap szomszédja és közismerten náci férje almás süteményt vitt neki, majd a rá következő napon már elhurcolták Theresienstadtba (Terezínbe). A megsemmisítő táborban olyan tehetséggel játszott a zongorán, hogy egy őr áradozva köszönte meg neki, és megígérte: Herz-Sommer és fia életben marad.

A kötetben a művésznő vall tanítványairól, a hírességekkel való találkozásairól is, az olvasók még recepteket is kapnak az idős asszonytól. Noha a recenziók szerint a könyv néhány ponton megszenvedi a szétzilált kronológiát és az írás minőségével is akadnak gondok, a 108 éves túlélő történetei és személyisége mégis elegendők a sikerhez.

Alice Herz-Sommerről kiderül, hogy még mindig felpezsdítik a vonzó fiatal férfiak, a zongoraművész szerelmi és kapcsolati tanácsokkal is szolgál és elcsepegteti a bölcsesség néhány „ínyenc” morzsáját. Vallomása szerint a zene mentette meg életét, és úgy véli, minden nap egy újabb csoda. Az idő kincs, a pillanat elröppen – üzeni. Hozzáfűzi, amikor fiatalokkal van körülvéve, úgy érzi, ő a legfiatalabb.