„A legfontosabb, hogy erősödjön a magyar vidék”

Számunkra a legfontosabb az, hogy a magyar agrárium, a magyar vidék erősödjön – jelentette ki Jakab István, a MAGOSZ elnöke Giró-Szász Andrással és Fazekas Sándorral közös sajtótájékoztatóján, csütörtökön. Ugyanitt a vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a kormány hadat üzent a zsebszerződéseknek, a spekulánsoknak

Az elmúlt időszakban számos olyan lépést tett a kormányzat, amely egyértelműen a gazdák helyzetét javítja – emlékeztetett Giró-Szász András. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a mezőgazdaságban határozottabbá vált a nemzeti érdekérvényesítés az unióban, és egyértelművé vált a kis- és közepes vállalkozások, a családi gazdaságok megerősítése. A korábbiakhoz képest sokkal gyorsabbá vált a támogatások kifizetése, és lépéseket tett a kormány a hazai piac védelmét szolgáló igazgatási, ellenőrzési rendszerek megerősítésére is – sorolta. 

Mindezekkel, valamint az elmúlt időszak mezőgazdasági politikájával kapcsolatban ma egyeztetés volt a miniszterelnök úrnál a MAGOSZ és a vidékfejlesztési miniszter részvételével – jelentette ki Giró-Szász András.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke az egyeztetésről szólva leszögezte, átértékelték az eddigi eredményeket és az előttük álló feladatokat. Az elmúlt időszakban stabilizálódott az agrárgazdaság helyzete, és megítélésünk szerint kedvező riányba hatnak a változások – hangsúlyozta. Számunkra a legfontosabb az, hogy a magyar agrárium, a magyar vidék erősödjön – jelentette ki. Jakab István rámutatott, a Darányi Terv elfogadását követően az ágazati részprogramok kialakítása, a vidéki életminőség javítása a meghatározó; ezekről tárgyaltak a miniszterelnökkel.

Hatékony fellépés a zsebszerződések ellen

Giró-Szász András emlékeztetett arra, hogy a kormány szerdai ülésén döntést hozott arról, hogy a zsebszerződések ellen hatékonyan kíván fellépni a jövőben. Elengedhetetlen a kormányzati politika számára, hogy a hazai termőföld tulajdonvédelmét fenntartsa, és ennek egyértelműen részét képezi, hogy a spekulatív, illegális földszerzések ellen fellépjen – jelentette ki. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a kabinet nagy hangsúlyt fektet az illegális földszerzéssel kapcsolatos szerződések felderítésére, és a jogkövetkezmények alkalmazására. A kormányzat elfogadta a vidékfejlesztési minisztérium ezzel kapcsolatos előterjesztését – húzta alá.

 

 

 

A kormány hadat üzent a zsebszerződéseknek, a spekulánsoknak – emelte ki Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter rámutatott, haladéktalanul, összehangolt ellenőrzéseket folytatnak le a Nemzueti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a kormányhivatalok, a rendőrség, valamint a nemzeti parkok munkatársai azért, hogy kiszűrjék a zsebszerződéseket és a gyanús eseteket.

Egy operatív testület fogja összehangolni a munkát a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium részvételével – jelentette ki Fazekas Sándor. Ismertette, a szervezet feladatai a hatósági ellenőrzések lefolytatása mellett a zsebszerződések feltárásához szükséges jogi, közgazdasági és adminisztratív eszközök kidolgozása, a jogi tájékoztatás és a jogsegélyszolgálat rendszerének kialakítása lesznek.

A jogi eszközöket is igénybe kell vennünk, módosítanunk kell törvényeket, rendeleteket, és ebben eltökéltek vagyunk. Nem engedjük azt, hogy a mögöttes ügyletekben, zsebszerződésekben érintettek valaha is földtulajdonhoz jussanak. Egy jogállam nem ismerhet el semmilyen zsebszerződést – szögezte le a vidékfejlesztési miniszter, hozzátéve, megfontolandónak tartja, hogy a Büntető törvénykönyvben is nevesítsék ezt a csalásformát.

 

 

 

Arról is tájékoztatott, felkérik a legfőbb ügyészt, hogy a szerződések semmisségének megállapítása érdekében hatékonyan intézkedjen. A tárcaközi bizottság egy elkészített eljárásrend alapján fog dönteni a további szükséges intézkedések megtételéről – mondta a miniszter.

Az is feladatunk, hogy a közvélemény érdeklődését a zsebszerződésekre irányítsuk, és felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy „jog mezejéről ne térjen le”. Fontos az, hogy a helyben lakó családi gazdaságok legyenek a földhasználat elsőszámú címzettjei. A magyar földnek a magyar gazdálkodók kezében kell maradnia – húzta alá Fazekas. Hozzátette, ennek a gondolatnak a jegyében működnek együtt a MAGOSZ-szal már hosszú évek óta.

A Schmitt Pál államfő doktori disszertációjáról készült bizottsági jelentéssel kapcsolatos kérdésekre Giró-Szász András úgy válaszolt, a kormány nem érintett ebben a kérdésben.

 

 

 

Fazekas Sándor emlékeztetett, a földtörvény 2014-ig biztosítja, hogy a külföldiek ne vásárolhassanak magyar termőföldet. Ezzel kapcsolatban elmondta, meglátása szerint át kell vizsgálni a különböző földnyilvántartási szabályokat, illetve ki kell dolgozni egy olyan egységes informatikai rendszert, ahol az átfedések és a hiányosságok kiszűrhetőek. Hozzáfűzte, reményei szerint idén az egész földügyi szabályozást újra tudják majd alkotni.

Jakab István szerint ahhoz, hogy egy új európai színvonalú földtörvény megszülethessen, amely hosszú távon tudja garantálni a gazdák fennmaradását és eredményes gazdálkodását, az alapnyilvántartásokat teljeskörűen rendbe kell tenni. Ez vonatkozik az állami, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), és a nemzeti parkok által kezelt földekre, és a földhivatalokban kialakított nyilvántartási rendszerekre – tette hozzá.

 

 

 

Hangsúlyozta, ezt a munkát a MAGOSZ stratégiai szövetségesként fogja segíteni a földtörvény kidolgozásától annak végrehajtásáig.

Gyors, hatékony lépések kellenek ahhoz, hogy minél több zsebszerződést hozzunk a felszínre, illetve megakadályozzuk azok teljesülését – jelentette ki Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter utalt az Őrségi Nemzeti Park, feltehetően zsebszerződéssel érintett természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldjeinek felvásárlására, ahol 80 hektár megvételére már szerződéseket kötöttek, 300 hektárra pedig megindították a kisajátítási eljárást.