Az izraeli nagykövetség elleni terrortámadásra emlékeztek Budapesten

Az izraeli nagykövetség elleni terrortámadásra emlékeztek Budapesten

Budapesten is megemlékeztek a Buenos Aires-i terrortámadás huszadik évfordulójáról. 1992 márciusában az argentin fővárosban terroristák felrobbantották az izraeli nagykövetséget. A nyomozás kiderítette, hogy a támadást az Irán által irányított és támogatott libanoni Hezbollah terrorszervezet követte el. A Hősök Zsinagógájában tartott megemlékezésen Ilan Mor izraeli nagykövet kijelentette, hogy a teheráni rezsimnek tudnia kell: a távoli országokban ártatlan emberek ellen elkövetett tömeggyilkosságok támogatása nem marad büntetlenül.
 
Az izraeli nagykövetségnél felrobbantott pokolgép huszonkilenc embert ölt meg, és több százan megsebesültek. Az áldozatok között voltak izraeli diplomaták és családtagjaik valamint a nagykövetséggel kapcsolatban nem álló, ártatlan járókelők is, akik a szomszédos katolikus templomba igyekeztek.

A Buenos Aires-i terrortámadás huszadik évfordulóján tartott budapesti megemlékezésen részt vett az izraeli és az argentin nagykövet, valamint a vatikáni nuncius is. A megemlékezést a Hősök Zsinagógájában tartották.

Az izraeli nagykövet emlékeztetett arra, hogy a támadások ezt követően is folytatódtak.

Két évvel később a Hezbollah újra lecsapott Buenos Airesben, akkor a Zsidó Közösségi Központot robbantották fel. A nyolcvanöt áldozattal járó támadásért az Interpol ma is körözi Ahmed Vahidit, a jelenlegi iráni védelmi minisztert és cinkosait – fogalmazott Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet. Mor kijelentette, hogy az iráni kormány céljai ma sem változtak: legfontosabb exportcikke most is a terror, amellyel az egész világot fenyegeti.

atv.hu