Egy kiegyensúlyozott dokumentumot javasoltunk

Új javaslattal állt elő Moszkva

Tűzszünetet és az erőszak befejezését irányozza elő Szíriában az orosz államfő terve, amelyről vasárnap tárgyal az ENSZ különmegbízottjával – jelentették be Moszkvában. A Kreml szombati közleményében ugyanakkor azt követeli, hogy a külföld hagyjon fel a szíriai ellenzék katonai és politikai támogatásával, továbbá felszólítja a szíriai kormányellenes erőket, hogy kezdjenek tárgyalásokat Bassár el-Aszad elnök rendszerével. További fontos lépés lenne a humanitárius segítség javítása.  Dmitrij Medvegyev orosz elnök vasárnap találkozik az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjával, Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkárral, aki szombaton érkezett az orosz fővárosba. Időközben bírálta az orosz külügyminisztérium az ENSZ emberi jogi tanácsának Szíria elleni „egyoldalú” határozatát. Moszkva Pekinggel együtt a határozat ellen szavazott, mert abban csak az Aszad-rezsimet tették felelőssé az erőszakért, a felkelőket nem.

A nemzetközi jogilag nem kötelező érvényű határozat többek között a szíriai csapatok kivonását sürgeti a zárlat alá vett városokból.

„Egy kiegyensúlyozott dokumentumot javasoltunk, amely a felfegyverzett ellenzék által elkövetett erőszakot és a legfrissebb damaszkuszi és aleppói terrormerényleteket is elítéli – hangzik az orosz közlemény. – Kollégáink azonban az összes javaslatot elvetették.”