Az USA-tól való katonai függést csökkentenék

EUobserver: Az USA-tól való katonai függést csökkentenék az uniós védelmi miniszterek 
Az Európai Unió (EU) védelmi miniszterei megállapodtak a légi utántöltő képesség és a hadszíntéri kórházak fejlesztésére vonatkozó tervekről azzal a céllal, hogy csökkentsék a költségeket és egyben az Egyesült Államoktól való katonai függést – adta hírül pénteken az EUobserver című brüsszeli hírportál.

Claude-France Arnould, az Európai Védelmi Ügynökség vezetője elmondta, hogy a korábbi példák tanúbizonysága szerint önmagában az igények összefogásával, egyesítésével mintegy 20 százalékos megtakarítás érhető el. Az EU évente összesen körülbelül 200 milliárd eurót költ védelmi kiadásokra, ám a megszorító intézkedések az eszközök hatékonyabb felhasználásának és a képességek korszerűsítésének újragondolására kényszerítették a minisztereket. Az elmúlt évtizedben legalább 15 százalékos visszaesés volt az uniós országok védelmi költségvetésében.
Az EUobserver összeállításában arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO uniós tagállamai a tavalyi líbiai beavatkozáskor zömében az Egyesült Államok technológiájára támaszkodtak; az amerikaiak figyelték a légteret és a szárazföldi hadműveleteket, lehetővé téve az EU vadászgépei számára, hogy csapást mérjenek az előre kijelölt célpontokra. Líbiában az amerikaiak egyébként a légi utántöltő képesség tekintetében is meghatározóak voltak, s az EU most hasonló képesség kifejlesztésére törekszik.
Az EU-tagok hadseregein belüli problémák már Afganisztánban felszínre kerültek. Robert Gates korábbi amerikai védelmi miniszter múlt évben kijelentette, hogy a hírszerzés, a megfigyelés és a felderítés eszközeinek hiánya még a legfejlettebb európai vadászgépeket is hasztalanná teszik.
A saját haderő fejlesztésével kapcsolatban a huszonhetekre Washington részéről is nyomás nehezedik. A Barack Obama amerikai elnök által tavaly bejelentett új katonai stratégia gócpontja az öreg kontinensről érezhetően Kína, Észak-Korea és Irán felé tolódott.
Az uniós védelmi miniszterek az eszközök közös beszerzése és megosztása mellett egy kísérleti projektet is felvázoltak, amely az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiaforrások fejlesztését célozza. Ausztria, Ciprus, Csehország, Németország, Görögország és Luxemburg például katonai tulajdonban lévő területeken (például légitámaszpontokon) akar majd napelemeket telepíteni – olvasható a honlapon.

euobserver.com/13/115686