Obama Jim Young Kimet jelölte a Világbank elnökének

Obama Jim Young Kimet jelölte a Világbank elnökének

 Jim Young Kimet, a Dartmouth College elnökét jelölte hivatalosan a Világbank elnökének pénteken Barack Obama amerikai elnök.

Az orvosi diplomával rendelkező, Dél-Koreában született Kim a közegészségügy neves szakértője, korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) HIV/AIDS főosztályának igazgatója volt.
A washingtoni székhelyű Világbank jelenlegi elnöke, az amerikai Robert Zoellick június végén távozik posztjáról, és a helyébe lépő vezető jelölésének határideje pénteken jár le. Az intézmény 1944-ben történt megalakulása óta az elnöki posztot kivétel nélkül amerikai vezetők töltötték be.
Obama a Fehér Ház Rózsakertjében, Hillary Clinton külügy- és Timothy Geithner pénzügyminiszter, valamint Jim Young Kim jelenlétében tett bejelentésében azzal indokolta választását, hogy a jelölt kulcsfontosságú globális tapasztalatokkal rendelkezik, amelyek segítik majd abban, hogy „világszerte javítson a feltételeken”.
„Ideje, hogy egy fejlesztési szakértő irányítsa a világ legnagyobb fejlesztési intézményét” – mondta az elnök.
Kim jelöltségének elfogadásával kapcsolatban kevés kétely merült fel, mert noha a Világbank igazgatótanácsának konszenzussal kell döntenie az új elnök személyéről, a testületben az Egyesült Államok rendelkezik a legnagyobb szavazati aránnyal, s emellett számíthat az Európai Unió és Japán támogatására is. Az elnök személyéről a döntés várhatóan a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap április 21-én kezdődő tavaszi ülésszakán születik meg.
A nap folyamán korábban Dél-Afrika, Angola és Nigéria az utóbbi ország pénzügyminiszterét, Ngozi Okonjo-Iwealát jelölte a Világbank élére. Ez az első alkalom, hogy fejlődő országok versenybe szállnak a tisztségért. Okonjo-Iweala jelölését megvitatják a BRICS-csoport jövő heti csúcstalálkozóján. (A BRICS rövidítés Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika angol nevének kezdőbetűiből áll össze.) Brazília fontolóra vette José Antonio Ocampo volt kolumbiai pénzügyminiszter jelölését, de bejelentette, hogy ezt nem teheti meg a bogotai kormány támogatása nélkül. A kolumbiai vezetés úgy véli, hogy a Világbankénál nagyobb esélye lehet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet(ILO) elnökségének elnyerésére.
Az afrikai trió jelöltállítása azt jelzi, hogy a fejlődő gazdaságok változatlanul nagyobb beleszólást kívánnak abba, hogy ki álljon a világ pénzügyi intézményeinek élén. Hasonló folyamat játszódott le tavaly, amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éléről távozni kényszerült a szexuális bűncselekménnyel megvádolt Dominique Strauss-Kahn.
A tradíció szerint és a szavazatok súlya miatt azonban, ahogyan a Világbank élén mindig amerikai, az IMF élén mindig európai vezető állt, ezért a lemondott francia vezérigazgató helyébe végül egy honfitársa, Christine Lagarde lépett.
Kim jelölése meglepetés, mert korábban más amerikai személységek nevei forogtak közszájon a poszttal kapcsolatban. A médiában sokáig Hillary Clinton külügyminisztert tekintették a bankigazgatói poszt várományosának, de ő bejelentette, hogy Barack Obama (első) ciklusának végén vissza kíván vonulni a politikától. Esélyesként emlegették még Susan Rice ENSZ-nagykövetet és Lawrence Summers volt pénzügyminisztert is.
Jeffrey Sach amerikai közgazdász, aki több kisebb ország támogatását tudhatta maga mögött, de Obama elnökét nem, pénteken Kim jelölésének bejelentése nyomán visszavonta saját kandidatúráját.
„Sachs professzor 100 százalékig és teljes lelkesedéssel támogatja Kim doktort” – jelentette be Erin Trowbridge, az ENSZ-főtitkár különleges tanácsadójaként működő közgazdász szóvivője.
A 187 tagállammal rendelkező Világbank fő célja a szegénység leküzdése és a fejlődés előmozdítása. Az ENSZ szakintézménye az infrastrukturális projektjeikhez finanszírozást kereső országok fő fejlesztési hitelforrása.