A szentföldi keresztényeknek gyűjtenek

A szentföldi keresztényeknek gyűjtenek a katolikus templomokban vasárnap
 A szentföldi keresztényeknek adakoznak a katolikus templomokban vasárnap országszerte; az Apostoli Szentszék kérésére a nagyböjti időszakban világszerte gyűjtést tartanak a nehéz körülmények között lévő szentföldi keresztények javára – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata pénteken .

Mint írták, a világegyházból, így Magyarországról is befolyó támogatást a Vatikán a latin és keleti rítusú katolikus egyházaknak juttatja el, amelyek köszönetképpen folyamatosan imádkoznak a világ helyi egyházaiért. A tavalyi gyűjtés során a hazai katolikusok csaknem 49 millió forinttal járultak hozzá a szentföldi zarándokhelyek megsegítéséhez.
Az Apostoli Szentszék nevében a nagyböjtben a Keleti Egyházak Kongregációja – immár hagyományos módon – levélben fordult a világ püspökeihez a Szentföldön élő keresztények anyagi és lelki támogatása érdekében.
Leonardo Sandri bíboros, a kongregáció prefektusa levelében arról ír, hogy „Krisztus tanítványai számára az üldöztetés mindennapi kenyér, amely táplálja a hitet, olykor egészen a vértanúságig menően”. Mivel nincs béke, a keresztények egyre nagyobb számban vándorolnak el a Szentföldről, csökken a reményük, félnek. A hívek attól tartanak, hogy magukra maradnak, „a jövő pedig nem létezik, csak ha elhagyják hazájukat” – olvasható a levélben.
A prefektus felhívja a főpásztorokat arra, hogy a világ valamennyi katolikus közösségének Jeruzsálem, Izrael és Palesztina, valamint a környező országok – Jordánia, Szíria, Libanon, Ciprus és Egyiptom – keresztényei mellé kell állniuk, hiszen „ezeknek az országoknak a polgárai lakják azt a földet, ahol Isten Fia emberré lett”. Az ottani keresztényeknek köszönhető, hogy ma is ellátogathatunk a Jeruzsálemben és a Szentföldön található szent helyekre – tette hozzá.
Leonardo Sandri úgy fogalmazott: a szentföldi keresztények fáradozása ma iskolák fenntartását, egészségügyi ellátást, lakhelyeket, gyülekezési helyeket igényel „és mindazt, amit az egyház nagylelkűsége lehetővé tud tenni”.