Tizenketten kapnak idén antirasszista díjat

Tizenketten kapták, illetve kapják meg idén a Radnóti Miklósról elnevezett antirasszista díjat; az elismerést a díjazottak többsége a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) – Összefogás a Demokráciáért (ÖD) szervezet elnökétől, Hanti Vilmostól vehették át szerdán, az antirasszizmus világnapján Budapesten.

A díjazottak között van Barát Tamás újságíró, oktató, Bolgár György újságíró, Czeizel Endre orvos genetikus, Donáth László evangélikus lelkész, Fischer Iván, a Budapesti Fesztivál Zenekar vezetője, Gibril Deen, a Mahatma Gandhi Emberi Jogi Szervezet elnöke, Keres Emil és Kulka János színművész, Lőrincz Marcell, a Szubjektív értékek Alapítvány elnöke, Szekeres István nyugállományú dandártábornok, a MEASZ alelnöke, Szemes Györgyné, a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága Auschwitz-bizottságának elnöke és Ulrich Schneider, az Ellenállók Nemzetközi Föderációjának – az Antifasiszták Szövetségének a főtitkára.
Kulka János nem tudott megjelenni az ünnepségen, így ő várhatóan egy későbbi időpontban veszi majd át az antirasszista díjat.
A XIII. kerületi ünnepségen – melyen Bródy János zenész, korábbi díjazott is fellépett – Hanti Vilmos a MEASZ-ÖD elnöke azt hangoztatta, a díjátadás fontos üzenet azoknak, akik kapják, tevékenységük, szerepvállalásuk megerősítésére, ám mindenki másnak is fontos, hogy közösen elhatározzák, mindent megtesznek azért, hogy csökkenjenek Magyarországon a különféle megkülönböztetések.
Az ENSZ 1966-ban döntött arról, hogy március 21-ét az antirasszizmus világnapjává nyilvánítja egy hat évvel korábbi, dél-afrikai, vérfürdőbe torkollott demonstráció áldozatainak emlékére.
A MEASZ e napra kiadott ismertetője szerint arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon is mind gyakrabban tapasztalják embercsoportok kitaszítását. A szervezet elnöksége által 2001-ben alapított díjjal pedig a sokszínű kultúrák egymás mellett élésének szükségességét kívánják hangsúlyozni.
A MEASZ-ÖD honlapja szerint a Radnóti-díj adományozható „a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemélynek, aki munkásságával, véleményformáló kiállásával fellép a rasszizmus, antiszemitizmus, kirekesztés bármely formája ellen”.