Átadták az idei Scheiber Sándor-díjat

 Shaul Shaked, a jeruzsálemi Héber Egyetem professor emeritusa kapta idén a Scheiber Sándor-díjat, amelyet Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára adott át a tudósnak szerdán Budapesten.

Az államtitkár, aki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nevében adta át az elismerést, beszédében rámutatott: a zsidó nép kemény és állhatatos nép, amely soha nem adja fel a reményt, ebben pedig hasonlít a magyarhoz. Hozzátette: „a múlt hibáiból és szenvedéseiből tanulva reméljük a fényes jövőt is”.
Szászfalvi László emlékeztetett arra: Scheiber Sándor a XX. század legnagyobb hebraistája, aki mindvégig magyar tudós maradt, munkássága pedig „ma is létező és élő forrás.” A róla elnevezett díjjal emlékezik meg az utókor a tudományos pályáról, és arról a szakmai elkötelezettségről, amelyet ő személyében képviselt – jegyezte meg.
Az államtitkár kiemelte: az idei kitüntetett a keleti nyelvek és kéziratok tudósa és a magyar-izraeli tudományos kapcsolatok elmélyítője.
Fröhlich Ida, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora méltatásában elmondta: Shaul Shaked Debrecenben született 1933-ban, egy év múlva családja az akkori Palesztinába emigrált, magyar anyanyelvét azonban mindig ápolta. Első nagy munkája 1964-ben jelent meg, és kutatási területén született, geníza (kora közékori zsidó iratok) témájú cikkel adózott a Scheiber Sándor munkásságának emléket állító kötetben.
Megemlítette, hogy a kitüntetett a jeruzsálemi Héber Egyetemen diplomázott 1955-ben arab nyelv és irodalom, illetve sémi filológia szakon. Doktorátusát Londonban védte meg iráni nyelvekből 1964-ben. 1965-től a jeruzsálemi Héber Egyetemen tanít, 1986 óta pedig az Izraeli Tudományos Akadémia tagja, ahol 1995-2001 között a bölcsészet- és társadalomtudományi osztály elnöke volt.
Komoróczy Géza orientalista, a díj kuratóriumának tagja az ünnepségen emlékeztetett arra: 1996, a díj alapítása óta ez az első év, amelyet nem a főrabbi halálának évfordulóján (március 3-án), hanem több hetes csúszással adnak át, „kizárólag a minisztérium hibájából”. Az is példa nélküli, hogy a kuratórium által előterjesztett névsorból a minisztériumban bárkit is kihúzzanak, most ez történt Iványi Gábor lelkésszel, a harmadik jelölt, Kecskeméti Károly tudós pedig elutasította, hogy a mostani kormány képviselőjétől vegyen át díjat – mondta.
Szászfalvi László az ünnepségen erre úgy reagált felszólalásában: „ma itt az a dolgunk, az a küldetésünk, hogy a kitüntetett professzor úrnak gratuláljunk. (…) Szeretném továbbra is jelezni, hogy Magyarország kormánya a szellemi, lelki, kulturális értékeket nemcsak megbecsüli, hanem támogatja, szeretné tovább erősíteni mind Magyarországon, mind külkapcsolatainkban”.
A rendezvényt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi nyitotta meg. Az eseményen megjelent mások mellett Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Scheiber Sándor lánya, Scheiber Mária.
A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért – a magyar kultúra szolgálatában – kimagasló munkát végeztek. Az 1913 és 1985 között élt Scheiber Sándor nyelvész, irodalomtörténész, a nyelvtudományok doktora, a budapesti Rabbiképző Intézet újjászervezője és igazgatója, a neológ zsidóság egyik kiemelkedő alakja volt.