Purim – micvék és mulatság a Wesselényiben

Az Amerikai Alapítványi Iskola mulatságok majd’ egész héten tartó sorozatával ünnepelte a purimot. Az előkészületek során minden napra jutott a micvék teljesítésén túl a mókázásból is.

 

Aki március első hétfőjén belépett az iskolába, rögtön a diákönkormányzat ötlete alapján felöltött tréfás öltözékekkel találkozhatott. Aznap mindenki pizsama felsőt húzott az utcai ruhája fölé. Kedden a napszemüvegek napja volt, szerdán pedig a fiúknak nyakkendőt, a lányoknak masnit kellett kötni a nyakukba. A bátrabbak bajuszt festettek maguknak, a jókedv fokozására.

Kedden családi délután keretében a gyerekek és szüleik slachmoneszt (élelmiszert tartalmazó ajándék) készítettek. Muló Erika óvónő, Arató Judit tanítónő és Boskovitsné Csernyánszky Katalin rajztanárnő útmutatása nyomán ötletes kosárkákat, papír díszzacskókat hajtogattak. Az alkalomhoz illő halk zene mellett szülők, pedagógusok és nagyobb diákok segítségével jártak az apró kezek. A kis csomagokba édességet, aprósüteményt, aszalt gyümölcsöt, tea filtert tettek. A szülők és más adakozók is sok finomsággal járultak hozzá a csomagokhoz. Az így elkészült ajándékokat szerdán délelőtt Arató Judit tanítónő vezetésével az a tíz gyerek vitte el az Alma utcai Szeretetotthon lakóinak, akik a reggeli imák során a legtöbb dicséretet kapták. Ott Phersy Krisztina tanárnő segítségével rövid műsort mutattak be az idős emberek nagy örömére.

Az igazi nagy mulatság csütörtökön volt. A napot kora reggel a Kazinczy utcai zsinagógában kezdtük. Részt vettünk a reggeli imán és a Megilah-olvasáson. Az iskolában sok szülő részvételével folytatódott a program a legkisebbek és az 5. osztály előadásaival. Ezt követte a hagyományos jelmezverseny, ahol a tengeri csillagtól a Nagy Ho-ho-hón át az olasz maffiáig sok furcsa vagy éppen tüneményes lény jelent meg.

Az akadályversenyben a csapatokat úgy alakította ki a diákönkormányzat, hogy mindenhol egyformán legyenek kicsik és nagyok, így mindenki egyenlő eséllyel indulhatott a szórakoztató feladatokban. Alsósok és gimnazisták együtt izgultak az „Egy perc és nyersz” ügyességi játékaiban, együtt készítettek álarcot és purimi maskarát. Az események csúcspontja idén is a tombola volt.

Az ilyen kicsit „lazítós” napok nemcsak a hagyományok ápolása miatt fontosak, hanem a közösség építését, az összetartozás élményét is segítik. Különösen nagy jelentőségű ez egy ilyen családias iskolában.

Jávor Judit