Horváth János: kiigazíthatók a magyar-amerikai kapcsolatok

Horváth János: kiigazíthatók a magyar-amerikai kapcsolatok

 Átmenetiek a félreértések a magyar-amerikai kapcsolatokban, amelyek a közeli jövőben kiigazíthatók – összegezte több mint egyhetes egyesült államokbeli látogatását Horváth János, az Országgyűlés korelnöke az MTI-nek kedden Los Angelesből telefonon nyilatkozva.

„Az amerikai-magyar kapcsolatok útja rázós, ott ahol most vagyunk. Ebben szerepet játszik a félreértés, de rossz szándék nincsen.”- mondta Horváth János – „Van, aki hajlamos arra gyanakodni, hogy Amerika haragszik ránk. Hát ez nem így van!”
A politikus hangsúlyozta, hogy a félreértés oka a torzítások sorozata, a felületes tájékozódás, valamint az, hogy „Amerikában élő ismert személyek tájékoztatása meghallgatásra talál”. Mint mondta, ezek a személyek a korábbi magyar kommunista, szocialista elithez kötődnek, akik közül „akkor is Amerikába jártak sokan, amikor jelenlegi parlament és kormány emberei még nem jutottak el” oda. Horváth János szerint azoknak, akik ma Magyarországról a sértettségük és a kormányzásból való kikerülésük miatt torz kritikát mondanak, előnyük van.
„Az amerikai magatartás lényege, hogy Amerika stabilitást kíván. Itthon is, meg a világban is. Azért is, mert Amerika világhatalom és kereskedőnemzet, azt szereti, ha béke van, nem pedig feszültség. Azt, hogy Magyarországon feszültség van-e vagy pedig stabilitás, az elsőrendű szempont a számukra.”
„Ilyen összefüggésben apelláltam Washingtonban és máshol is az amerikai felvilágosult önérdekre, és számukra kívánatos, hogy Magyarország boldoguljon. Úgy gondolják, hogy Magyarország akkor boldogul, ha stabilitás van” – mondta Horváth János, aki közgazdaság professzoraként maga is több évtizeden át élt az Egyesült Államokban.
„Most azt a félreértést egyengetjük ki, hogy a jelenlegi magyar átalakulás a választások során és után a stabilitás, a megbékélés útja, nem pedig az ellenkezője, ahogy azt a rossz szándékú magyarázók állítják” – hangsúlyozta a magyar parlament doyenje.
„Úgy érzem, hogy ma ez a magyar külpolitikának és az amerikai-magyar érintkezésnek az útja, mert akkor látják ők is és mi is, hogy egymást kedveljük és hogy egyféleképpen szeretnénk látni a világot. Magyarországon azt az Amerikát ismerjük, amelyik jó szándékú és segítőkész, ugyanúgy Amerika is azt a Magyarországot kívánja” – mondta Horváth János.
„A jelenlegi torzulás pedig, ami az elmúlt hónapokban történt, az átmeneti. Ezek a rázós utak pedig az egymást tisztelő országok által a közeli jövőben, még ha az amerikai külpolitika elemzői ezt néha nem látják meg, helyreigazíthatók és ez meg fog történni. Az érdeklődés és a szándék megvan, hogy helyreigazítsuk a tévedéseket vagy kiigazítsuk a kerítést” – mondta az Országgyűlés korelnöke, aki egyben az Interparlamentáris Unió magyar nemzeti elnöke is.
Horváth János, aki Bartos Mónika képviselő (Fidesz) társaságában azzal kezdte látogatását, hogy a keleti parti városok magyarságával együtt ünnepelte március 15-ét, Washingtonban megbeszélést folytatott az amerikai külügyminisztérium két helyettes államtitkárával, Marie Yovanovichcsal és Thomas Meliával, valamint Tomicah Tillemannal, Hillary Clinton miniszter asszony tanácsadójával is.
Találkozott térségünk több ismert szakértővel, köztük Charles Gatival, a Johns Hopkins Egyetem professzorával, és Charles Fenyvesi író-újságíróval, akiben – mint mondta – „nincs meg az az elfogultság”, mint az előbbiben. Miamiban David Rivera és Mario Diaz-Ballart republikánus kongresszusi képviselőkkel folytatott eszmecserét.
Horváth János a hétvégén Miamiban jelen volt egy újabb – látogatása során a negyedik – csoportos állampolgársági eskütételem, majd ugyanitt részt vett a 2. Magyar fesztiválon és pikniken. Los Angelesben vasárnap részt vett a Kossuth-szobor megkoszorúzásán és a helyi magyarság március 15-i megemlékezésén.
Horváth János, aki Los Angelesben mások mellett találkozott Oláh György Nobel-díjas professzorral is, a dél-kaliforniai nagyvárosban működő magyar főkonzulátuson, a Budapest Világörökségéért Alapítvány elnökeként meghirdette a Világörökségi Összefogás Magyarországért nevű kampányt.
A 2012-es évet az alapítvány kezdeményezésére az Országgyűlés egyhangúlag Világörökség Évévé nyilvánította. Mint arra a főkonzulátus közleménye rámutatott, az összefogás célja „az amerikai magyarság meghívásával és hozzájárulásával a World Heritage eszme és értékek méltó nemzetközi megünneplése, ezáltal Magyarország mai elszigetelődésének oldása.”
A magyar parlament doyenje Miamiban az Országgyűlés emlékérmét nyújtotta át Lukácsi Kádár Éve lelkésznek, Los Angelesben padig Pereházy Miklósnak, a városban működő Egyesült Magyar Ház igazgatójának. Ugyanitt átvette az 1956-os Szövetség és Szabadságharcos Világszövetség Los Angeles-i tagozatának díszoklevelét.