A Delfin tengeralattjárókat el lehet látni atomrobbanófejjel

Újabb német tengeralattjárót vásárolhat Izrael kedvezményes áron

– Újabb német tengeralattjárót vásárolhat Izrael kedvezményes áron – állapodott meg kedden Berlinben a német és az izraeli védelmi miniszter.

A Delfin osztályú hajó árából a berlini vezetés 135 millió eurót vállal át az államháztartás terhére, ez a költségek nagyjából egyharmadát jelenti – közölte Thomas de Maiziére német védelmi miniszter Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel folytatott megbeszéléseit követően. A német kormány kitart az Izraellel kötött korábbi megállapodás mellett és továbbra is helyesnek tartja azt – hangsúlyozta a miniszter.
Tavaly ősszel a német sajtó arról írt, hogy Berlin a tengeralattjáró értékesítésére vonatkozó megegyezés felmondását fontolgatja az Izrael által a területeken követett telepépítési politika miatt.
Szakértők szerint a Delfin tengeralattjárókat el lehet látni atomrobbanófejjel felszerelt, közepes hatótávolságú rakétákkal is.
Izrael a kilencvenes évek vége óta szerez be Delfin tengeralattjárókat Németországtól, eddig három ilyen búvárhajóhoz jutott hozzá. Az első kettő vételárát a német állam teljes egészében átvállalta, a harmadik megvásárlásához pedig 50 százalékos támogatást nyújtott. Két további Delfin tengeralattjáróról is van megállapodás, ezeket a ThyssenKrupp egy leányvállalatának kieli üzemében építik, a munkálatok a befejezéshez közelednek.
A sorrendben hatodik tengeralattjáró értékesítéséről szerdán írják alá a szerződést Németország és Izrael képviselői.
A Der Spiegel című hírmagazin tavaly nyáron arról cikkezett, hogy a szerkesztőséghez eljutott a tel-avivi amerikai nagykövetség egy diplomáciai távirata, amely szerint az Izraelnek nyújtott tengeralattjáró-vásárlási támogatás a náci korszak rémtetteinek jóvátételét célzó programok közé tartozik.
A keddi megbeszélés másik fő témája az iráni atomprogram volt, amellyel kapcsolatban világszerte él az aggodalom, hogy az izraeli légierő a közeljövőben támadást intézhet iráni célpontok ellen. Ehud Barak ezzel összefüggésben az eszmecserét követő közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy minden lehetőséget fenn kell tartani. Thomas de Maiziére azt hangoztatta, hogy a jelenlegi helyzetben a „szigorú szankció és kemény tárgyalás” módszerét kell követni, a fegyveres erő esetleges alkalmazása pedig beláthatatlan kockázatokat rejtene Izrael és a közel-keleti térség, valamint más régiók számára is.