Korlátozhatják a látogatók számát a náci haláltáborban

Korlátozhatják a látogatók számát a náci haláltáborban

 
 

Korlátozhatják a látogatók számát az auschwitz-birkenaui múzeumban, amennyiben az egy évtized alatt megháromszorozódott vendégek száma a továbbiakban is hasonló intenzitással növekszik – írta kedden a Gazeta Wyborcza című napilap. A volt náci haláltábort évente csaknem 1,5 millióan látogatják. A vendégek nagy része lengyel, de több tízezer brit, olasz, izraeli és német állampolgár is megfordul ott.

Piotr Cywinski igazgató fontosnak tartja, hogy „egyre többen ismerik meg a holokauszt vérfagyasztó történetét”, de szerinte a fokozott érdeklődés miatt fel kell mérni, hány érdeklődőt tud fogadni a múzeum anélkül, hogy jelenlétük negatívan befolyásolná az egyedi történelmi örökséget. Hangsúlyozta, hogy az esetleges látogatási limitek nem vonatkoznak a volt foglyokra és családtagjaikra.

A második világháború alatt a nácik több mint egymillió embert öltek meg Auschwitz-Birkenauban. Az áldozatok jelentős része lengyelországi zsidó volt, de Európa németek által megszállt országainak lakói közül is sokan haltak meg a koncentrációs táborban. A meggyilkoltak több mint harmada magyar volt.