Az izraeliek többsége ellenzi az Irán elleni izraeli csapást

Háárec-felmérés: az izraeliek többsége ellenzi az Irán elleni izraeli csapást

 Az izraeliek többsége szerint ha az Egyesült Államok nem támadja meg Irán atomlétesítményeit, akkor Izraelnek nem szabad ezt egyedül megpróbálnia – derül ki a Háárec című izraeli lap és a Dialóg közvélemény-kutató intézet közös felméréséből.

A vasárnap és hétfőn, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni látogatása idején készült és a baloldali lapban közzétett vizsgálat azt is kimutatta, hogy a Likud párti kormányfő nagyot nyerne a következő választásokon, a kneszet 35-37 helyét szerezve meg. A jobboldali Likud és a többi jobboldali, valamint ultraortodox párt 71-74 mandátumhoz jutna, s így csak Netanjahu alakíthatna kormányt.
De Netanjahut, aki szerdán tért haza az Egyesült Államokból, bonyolult politikai helyzet várta otthon. Egyfelől úgy tűnik, pártja politikailag csúcsformában van, másfelől viszont a felmérésben megkérdezettek 58 százaléka ellenzett egy Irán elleni izraeli csapást amerikai támogatás nélkül.
Ebből az látszik, hogy a miniszterelnök nem győzte meg azokat, akiknek a nevében ismételt fenyegetéseket intéz Teheránhoz. A válaszolók fele azonban még így is bízik Netanjahuban és Ehud Barak védelmi miniszterben az iráni kérdés kezelését illetően.

www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/haaretz-poll-most-of-the-public-opposes-an-israeli-strike-on-iran-1.417282