Ausztráliát is képviseli Magyarország damaszkuszi nagykövetsége

Külügyminisztérium: Ausztráliát is képviseli Magyarország damaszkuszi nagykövetsége

 Kétoldalú megállapodás alapján keddtől Magyarország damaszkuszi nagykövetsége Ausztrália korlátozott konzuli képviseletét is ellátja Szíriában – közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztálya csütörtökön .

A tárca közleménye szerint a kedden kötött kétoldalú megállapodás értelmében Magyarország damaszkuszi nagykövetsége „a lehetőségek függvényében” gondoskodik az országban tartózkodó ausztrál állampolgárok konzuli érdekvédelméről.
Magyarország a napokban Kanadával is hasonló megállapodást kötött, illetve 2011-ben a líbiai események alatt több állammal volt hasonló együttműködése, a tripoli magyar misszió látta el az országban nemcsak az uniós állampolgárok, hanem az Egyesült Államok, Kanada és Horvátország képviseletét is.
Kanada hétfőn bezárta szíriai nagykövetségét és újabb szankciókat léptetett életbe Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen. John Baird kanadai külügyminiszter a biztonsági helyzet romlásával indokolta a döntést.
Ausztrália képviseletét eddig Kanada damaszkuszi nagykövetsége látta el.
Szíriában véres erőszakkal próbálja elfojtani a hatalom a kormányellenes tüntetéseket és a lázadást. Az ENSZ becslése szerint több mint 7500 életet követelt a megtorlás.