Izraelnek joga van az önvédelemhez

Netanjahu: Obama érti, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez
– Barack Obama „megértette Izrael álláspontját”, hogy joga van az önvédelemhez az iráni nukleáris fenyegetéssel szemben – jelentette ki hétfőn Washingtonban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, miután a Fehér Házban megbeszélést folytatott az amerikai elnökkel.

Izraeli források szerint ugyanakkor a zsidó állam vezetése még nem döntött az Irán elleni katonai csapás végrehajtásáról, amelyet az amerikai fél elhamarkodottnak tartana, mert nincs arra bizonyíték, hogy Teherán belefogott volna a nukleáris fegyver előállításába.
Ugyanakkor sem az Egyesült államok, sem Izrael nem hiszi el Iránnak, hogy a nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál.
A Fehér Ház által kiadott szűkszavú közlemény szerint Obama és Netanjahu több órán át tartó, kilencedik megbeszélésén a kérdések széles körét tekintette át. Hosszan tárgyaltak az iráni fenyegetésről.
„Az elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok politikájának célja annak megakadályozása, hogy Irán nukleáris fegyverhez jusson. Megismételte az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy elvszerű diplomáciai stratégiát folytasson, amelyet példátlan nyomásgyakorlás támaszt alá, beleértve az újabb szankciókat, amelyek érzékenyen érintik az iráni rezsimet. A továbbiakban megismételte, minden opció az asztalra került annak megakadályozása érdekében, hogy Irán nukleáris fegyverhez jusson” – hangzott a közlemény.
A dokumentum arról számolt be továbbá, hogy a két vezető egy sor regionális kérdésről is tárgyalt, beleértve a közel-keleti békét és a tragikus szíriai helyzetet, s hogy megállapodott a szoros konzultációk folytatásáról.