Izrael engedélyezi a Gázai övezetből Ciszjordániába irányuló exportot

 A Hamász radikális palesztin szervezet 2007-es hatalomra kerülése óta most először engedélyezi Izrael, hogy a Gázai övezetből árut exportáljanak Ciszjordániába – adta hírül kedden a Háárec című izraeli napilap.

Kedden két teherautónyi datolya hagyja el a Hamász ellenőrzése alatt álló területet egy Világélelmezési Program (WFP) keretében indított projekt részeként, amely a ciszjordániai gyermekek iskolai étkeztetését kívánja megoldani – olvasható a baloldali újságban.
A Hamász 2007-es hatalomra kerüléséig a Gázai övezetet átlagosan napi 86 teherautónyi rakomány hagyta el, amelynek 85 százaléka Ciszjordániába irányult. Azt követően, hogy a radikális szervezet átvette az irányítást a palesztin terület felett, Izrael megtiltotta az innen induló exportot, s csak az év elején enyhített a tilalmon, lehetővé téve napi két teherautónyi áru kivitelét tengerentúli vásárlók részére. Mivel a szállítási költségek rendkívül magasak, az exportálás csak a nemzetközi közösség támogatásával tud életképes maradni.
Szári Bási, a Gísa nevű jogvédő szervezet igazgatója „fontos lépésnek” nevezte a döntést. Mint mondta, ezzel az izraeli vezetés elősegíti a Gázai övezetben élő palesztinok gazdasági fejlődését.
„Nyolc hónapos egyeztetés után végre engedik, hogy exportáljak” – újságolta Mohamed al-Talabani, egy Deir al Balah-i kekszgyár tulajdonosa. „A WFP 150 tonnányi süteményt vásárolt tőlem, amelyet a ciszjordániai iskoláknak ad tovább” – számolt be a kedvező fejleményekről.
A mostani döntés értelmében összesen 13 teherautónyi árut szállíthatnak a Gázai övezetből Ciszjordániába. Civil szervezetek reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a lépés az izraeli politika irányváltásának kezdete.

www.haaretz.com/print-edition/news/israel-allows-export-from-gaza-to-west-bank-for-first-time-since-hamas-coup-1.416719?localLinksEnabled=false