Görögország teljesítette az újabb hitelcsomag minden feltételét

Az euróövezeti pénzügyminiszterek szerint Görögország teljesítette az újabb hitelcsomag minden feltételét
 Az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportját (Eurócsoport) elnöklő Jean-Claude Juncker bejelentése szerint Görögország teljesítette minden feltételét annak, hogy hozzájuthasson az újabb nemzetközi pénzügyi támogatási csomaghoz.

A luxemburgi miniszterelnök Brüsszelben nyilatkozott erről az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját megelőzően, az Eurócsoport ülése után.
Megerősítette azt is, hogy ezzel együtt egyelőre nem született döntés a 130 milliárd eurós újabb program elindításáról.
Utóbbival kapcsolatban Wolfgang Scha:uble német pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a jóváhagyásra a jövő hét végén, március 9-én kerülhet sor.
Mindketten jelezték, hogy az újabb csomag elindítása attól függ, sikeresen és magas részvétel mellett alakul-e a magánhitelezőkkel szemben fennálló görög adósság átütemezése, azaz az értékpapírcsere a gyakorlatban.
A pénzügyminiszterek ennek érdekében most hozzájárultak ahhoz is, hogy az uniós pénzügyi stabilitási alap (EFSF) kötvényeket bocsásson ki a magánhitelezőkkel szemben fennálló görög adósság átütemezéséhez való euróövezeti hozzájárulás finanszírozására.
„Az Eurócsoport üdvözli az úgynevezett trojka (Nemzetközi Valutaalap, Európai Bizottság, Európai Központi Bank) azon értékelését, hogy Görögország megfelelő előrehaladást tett az előzetesen megállapított feltételek teljesítésében” – szögezte le közleményében Juncker. Emlékeztetett arra, hogy a parlamentben megszületett valamennyi szükséges jogszabály az államháztartási konszolidációt, a pénzügyi ágazat szabályozását és a szerkezeti reformokat érintő témákban, és a görög program következetes teljesítése megfelelő alapot teremthet a fenntartható növekedési pálya létrehozásához.
Görög forrásból azt jelentették be, hogy a brüsszeli pénzügyminiszteri találkozót követően a tárca görög birtokosa több megállapodást írt alá, amelyek egyértelművé teszik a közszféra támogatását az adósságátütemezési program keretében tett gyakorlati lépésekhez és az újabb mentőcsomag elindításához.