A frakcióvezető – többek között – találkozott Jean Leonetti európai-ügyi miniszterrel.

Párizsi egyeztetések

Lázár János – Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából – 2 napos látogatást tett Párizsban. A Fidesz frakcióvezetője tájékoztatta francia partnereit a magyar parlament és a kormány gazdasági stabilizációs intézkedéseiről, az ország közjogi intézményeit érintő fontosabb jogszabályi változásokról, valamint megerősítette a kapcsolatot a Fidesz és a francia kormánypárt, az UMP között.

A frakcióvezető – többek között – találkozott Jean Leonetti európai-ügyi miniszterrel. A megbeszélés során Lázár János méltánytalannak és igazságtalannak nevezete az Európai Bizottságnak a kohéziós alapok felfüggesztésére vonatkozó indítványát, és beszámolt a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos magyar álláspontokról. A francia miniszter a megbeszélésen azt mondta, hogy nem hisz a szocialisták és a sajtó azon vádjaiban, amelyek szerint Magyarországon veszélyben lenne a demokrácia.  

Lázár János megbeszéléseket folytatott az UMP nemzetgyűlési frakcióvezetőjével és az európi-ügyi bizottság elnökével is. Pierre Lequiller európai-ügyi bizottsági elnök úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdasági mutatók ismeretében számára nehezen értelmezhető az Európai Bizottság kohéziós források felfüggesztésének ügyében hozott indítványa.

A francia sajtóban Magyarországgal kapcsolatban megjelent híradások és támadások tükrében a fideszes politikus egyeztetett a francia szocialista párt nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársaival, akikkel egyetértett abban, hogy a többségi demokráciában a parlamenti ellenzéknek fontos szerep jut.

A Franciaországi Zsidó Szervezetek Tanácsának elnökével és az Európai Zsidó Kongresszus főtitkárával folytatott tárgyalás során Lázár János hangsúlyozta, hogy a Fidesz és a magyar alkotmányos intézmények semmilyen szélsőséges és kirekesztő nézetet nem tűrnek meg az országban. A zsidó szervezetek képviselői nagyra értékelték az Orbán-kormány lépéseit és a frakcióvezetőnek a francia sajtóban megjelent támadásokra adott válaszait.

A kormánypárti politikus a párizsi magyar nagykövetségen munkareggelin találkozott közel negyven francia befektetővel, akiknek beszámolt a gazdasági szereplőket érintő magyarországi jogalkotásról.  Kijelentette, hogy a magyar kormány az energia és a szolgáltató szektorban kemény tárgyalópartner ugyan, de mindig arra törekszik, hogy olyan – Magyarország érdekeit szolgáló – megegyezések születhessenek, amelyekkel a befektetők is elégedettek lehetnek. Magyarország a termelő ágazatokban továbbra is számít a francia befektetőkre.  Lázár János az egyes, még fennmaradó vitás kérdésekben is gyors megegyezést vár, az erre kijelölt felelősök – közöttük a párizsi magyar nagykövet, dr. Trócsányi László – bevonásával hamarosan további egyeztetések kezdődnek.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője párizsi látogatásának zárásaként találkozott a véleményformáló francia sajtó vezető szerkesztőivel és több közvélemény-kutató cég képviselőjével is.