Jeruzsálemben és Washingtonban is elismerik, hogy súlyos bizalomhiány van Izrael és az Egyesült Államok között

Háárec: Netanjahu keményebb állásponttal áll elő Washingtonban Irán ügyében
 Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő várhatóan nyíltan keményíteni fog Iránnal szembeni álláspontján, amikor március 5-én Washingtonban találkozik Barack Obama amerikai elnökkel – írta szerdai számában a Háárec című baloldali napilap egy vezető izraeli tisztségviselőre hivatkozva.

A cikk alcíme szerint intenzív előkészületek folynak annak érdekében, hogy a találkozó – a két fél közötti bizalomhiány ellenére – sikeres legyen. Ezt egy magas rangú amerikai tisztségviselő mondta név nélkül, aki részt vesz a látogatás előkészítésében. Tisztségviselők Jeruzsálemben és Washingtonban is elismerik, hogy súlyos bizalomhiány van Izrael és az Egyesült Államok között az iráni atomlétesítményekre mérendő lehetséges csapás ügyében.
Izrael azt akarja, hogy Obama messzebb hatóan nyilatkozzon annál a homályos kijelentésnél, miszerint „minden lehetőség az asztalon van” – mondta az idézett illetékes. Szerinte Netanjahu különösen azt szeretné egyértelműen hallani Obamától, hogy az Egyesült Államok katonai műveletet készít elő arra az esetre, ha Irán átlép bizonyos „vörös vonalakat”, mert Izrael úgy érzi, növeli az Iránra gyakorolt nyomást, ha világossá válik, hogy van tényleges amerikai fenyegetés.
A washingtoni Fehér Ház kedden azt javasolta a jeruzsálemi kormányfői hivatalnak, hogy Obama és Netanjahu eszmecseréje után adjanak ki közös nyilatkozatot, áthidalandó a két fél közötti nézeteltéréseket, egységes amerikai-izraeli frontot nyitva az Iránra gyakorolt nyomás növelése érdekében – írja a Háárec, megjegyezve, hogy Washington eddig még nem tett javaslatot ilyen nyilatkozat szövegére.
Egyes források szerint a bizalomhiány egyebek közt abból a kölcsönös érzésből fakad, hogy a másik ország beavatkozik a mi belügyeinkbe. Netanjahu azt gyanítja, hogy az amerikai kormányzat megpróbálja szembefordítani az izraeli közvéleményt egy Irán elleni támadással – mondják e források. Az Obama-kormányzat gyanúja szerint pedig Netanjahu arra használja fel a washingtoni kongresszust és az elnökválasztás republikánus jelöltaspiránsait, hogy gyakoroljanak nyomást az elnökre egy ilyen csapás támogatása érdekében – olvasható az izraeli lap cikkében.
www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-will-ask-obama-to-threaten-iran-strike-1.415428