Clinton megígérte: könyörtelenül bevezetik az Irán elleni szankciókat

 könyörtelenül bevezetik az Irán elleni szankciókat

Washington szövetségesei, az Európai Unió tagországai, de főleg Japán nehezen tudják vállalni az iráni kőolajimportról való lemondást.

Az amerikai külügyminiszter ígéretet tett arra szenátusi meghallgatásán, hogy az Irán ellen tervezett amerikai büntetőintézkedéseket könyörtelenül bevezetik.

Hillary Clinton megjegyezte azonban, hogy Washington szövetségesei, az Európai Unió tagországai, de főleg Japán csak nehezen tudják vállalni az iráni kőolajimportról való lemondást.
Barack Obama amerikai elnök december 31-én írta alá azt a törvényt, amely újabb szankciókat vezet be az atomfegyver gyártásának gyanújába esett Irán ellen.

Egyebek között büntetnék azokat a pénzintézeteket, amelyek üzleti viszonyban állnak az iráni bankokkal. A törvény bünteti majd azokat a cégeket, amelyek nyersolajat vásárolnak Irántól. Számos ország azonban jelentős mértékben függ az iráni olajimporttól, és szeretne kivétel lenni a törvény hatálya alól.

 

Hillary Clinton szerint az Egyesült Államok azon van, hogy megszerezze azoknak az országoknak a beleegyezését a szankciókhoz, amelyek számára nehéz a hozzájuk történő igazodás. „Mindent elkövetnek azonban, amit lehet… A legkeményebb diplomáciát és gazdasági nyomást alkalmazzuk annak érdekében, hogy Iránt rávegyük magatartása megváltoztatására, és minden lehetőséget nyitva tartunk ennek érdekében” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Clinton jó példaként említette Japánt, amely amerikai ráhatásra 15-20 százalékkal csökkentette tavaly óta iráni olajimportját. Mindezt akkor, amikor függősége a külföldi nyersanyagtól tovább nőtt, mivel a fukusimai atomerőműben történt baleset nyomán csaknem teljes áramtermelő nukleáris kapacitását leállította.