Csúszik a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria egyesítése?

A frigyre március 1-jén került volna sor, a késés oka az MNG-nél feltárt jelentős, több mint 100 millió forintos adósságállomány.

Elnapolhatja a kormány a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) március 1-jei határidővel tervezett egyesítését, a döntés oka az MNG jelentős adósságállománya. Az MTI értesülései szerint a kormány szerdai ülésén várhatóan támogatja a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának előterjesztését, amelyben Baán László a két intézmény egyesítésének elhalasztására tett javaslatot.

A távirati iroda úgy tudja, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a közelmúltban kezdte meg az MNG gazdálkodásának ellenőrzését, melynek során az intézményben mindeddig több mint 100 millió forintos hiányt tártak fel. A Nemzeti Galéria költségvetését ráadásul az elmúlt hónapokban végrehajtott leépítések nyomán fizetendő több tíz millió forintnyi végkielégítés is terheli. A két közgyűjtemény egyesítésére csak a vizsgálat lezárulta után kerülne sor, az MTI információi szerint a tervezetthez képest várhatóan négy hónappal később, július 1-jén.

A Szépművészeti Múzeum és az MNG egyesítéséről – a Magyar Nemzeti Galéria beolvadása révén – egy 2011. október 20-i kormányhatározat rendelkezett, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes megvalósításának részeként. Baán László az Ötvenhatosok terén felépítendő múzeumi negyed koncepciójáért felelős kormánybiztosként korábban az MTI-nek elmondta: a két gyűjtemény fizikailag a Műcsarnok mögött megvalósítandó, modern múzeumi épület elkészülte után egyesülhet újra, tervei szerint 2017-18-ra.

A kormányhatározat közzétételét követően, 2011. november 7-én a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója közölte, december 31-i hatállyal lemond tisztségéről, noha munkaviszonya az intézményegyesítés megvalósulásáig élt volna. Csák Ferenc az MNG-nek a Szépművészeti Múzeumba történő beolvasztásával indokolta döntését. A Nemzeti Galériát jelenleg megbízott főigazgatóként Szücs György vezeti.