Elítélte a kaposvári holokauszt-emléktábla megrongálását Izrael budapesti nagykövete

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövetének sajtónyilatkozata

 • Elítélte a kaposvári holokauszt-emléktábla megrongálását Izrael budapesti nagykövete

   Elítélte a kaposvári holokauszt-emléktábla megrongálását Izrael budapesti nagykövete kedden.

 • Ilan Mor az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, „mély megdöbbenéssel” értesült a rongálásról, amelyről Róna László, a kaposvári zsidó hitközség elnöke tájékoztatta a nap folyamán.

  A Sonline.hu internetes újság kedden közölte, hogy egy Hitlerről készült fotót ragasztottak ismeretlenek egy kaposvári ház falán található holokauszt-emléktáblára. A képen az egykori náci vezető a jellegzetes karlendítéssel látható.
  Ilan Mor beszámolt arról, hogy az ügyben Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármesterrel is konzultált telefonon. A diplomata szerint ez nem az első alkalom, hogy ismeretlen tettesek „ilyen szörnyűséget” követnek el a városban.
  „Ezzel a tettel nemcsak zsidó honfitársaim emlékét sértik, hanem minden jóérzésű magyar állampolgárét is. Értetlenül állok a gyalázat előtt, és bízom benne, hogy a helyi rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy az elkövetőket mihamarabb kézre kerítse” – közölte.
  Közleményében Izrael budapesti külképviseletének vezetője kitér arra is, hogy a polgármester meghívására a közeljövőben Kaposvárra látogat.
  Róna László, a kaposvári zsidó hitközség elnöke a történtekkel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: feljelentést tettek a rendőrségen.
  A halottak emlékének meggyalázása – vallási, faji hovatartozástól függetlenül – felháborító tett – közölte. Hozzátette, aki ezt elkövette, annak bizonyára fogalma sincs arról, hogy annak idején Kaposvár akkori lakosságának csaknem tíz százalékát, mintegy 3500 zsidót deportáltak.
  Az emléktáblát a kaposvári zsidó hitközség állíttatta 2004-ben, a holokauszt 60. évfordulójára Kaposvár és Somogy Megye Közgyűlése, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.