Az amerikai külügyminiszter „igen”-nel felelt arra a kérdésre, hogy Aszad végül is kifelé tart-e a hatalomból.

Clinton: Aszad háborús bűnössé nyilvánítása megnehezítené a lemondatását
 Vannak érvek, amely amellett szólnak, hogy minősítsék háborús bűnössé Bassár el-Aszad szíriai elnököt, de ez a megbélyegzés megnehezítené a lemondatását – jelentette ki keddi szenátusi meghallgatásán Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Clinton szerint az effajta címkézés „bonyolíthatja egy nehéz és összetett helyzet megoldását, mert korlátozza annak a lehetőségét, hogy a vezetőket rábeszéljék a hatalomról való lemondásra”.
Az amerikai külügyminiszter „igen”-nel felelt arra a kérdésre, hogy Aszad végül is kifelé tart-e a hatalomból. Clinton elismerte: lehet olyan érveket mondani, amelyek amellett szólnak, hogy Aszad és a cselekedetei megfelelnek a háborús bűnös és az emberiesség elleni bűncselekmény kategóriájának.
Clinton a bagrami Korán-égetések miatt kitört zavargások és az ezekkel párhuzamosan elszenvedett újabb amerikai veszteségek dacára védelmébe vette az Egyesült államok Afganisztán-politikáját. Mint mondta a terrorizmus elleni küzdelemben sikerült eredményeket elérni és az elnököt idézve hangsúlyozta, hogy az amerikai elkötelezettség Afganisztánban „nem végtelen”.
Az amerikai diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy Washington és Kairó „nagyon hamar” meg fog egyezni azokról a civil szervezeteket képviselő amerikaiakról, akik ellen Egyiptomban per indítottak. A miniszter szerint a felek „nagyon kemény” tárgyalásokat folytattak és anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, hangot adott meggyőződésének, hogy a megoldás felé haladnak.
Egyiptomban 43 személyt – köztük 19 amerikai állampolgárt – azzal vádolnak, hogy a törvények megszegésével külföldi pénzügyi támogatást fogadtak el. Az amerikai kormány és a kongresszus képviselői ellenlépésként kilátásba helyezték az Egyiptomnak folyósított évi 1,5 milliárd dolláros katonai támogatás és segélyek felfüggesztését.
Több amerikai vádlott, köztük az amerikai közlekedési miniszter, Ray Lahood fia, az Egyesült Államok kairói nagykövetségén keresett menedéket.