Könyvek, filmek, háttérbeszélgetések a holokausztról

Horizont Könyvek, filmek, háttérbeszélgetések a holokausztról

Programsorozatunk célja tágítani azok horizontját, akik árnyaltabb képet szeretnének kapni a holokausztról.  Akik a  jól ismert memoároknál, hollywoodi filmeknél,  tankönyvi kliséknél többet akarnak megtudni, s személyesebb kapcsolatba kívánnak kerülni e korszak szereplőivel, történéseivel. Dokumentumfilmeket vetítünk, készítőit, tanulmányok szerzőit faggatjuk arról, milyen hatással volt rájuk a múlt általuk vizsgált szelete, hogyan illeszthető nézőpontjuk  a holokausztról alkotott művek sorába.

 

2012. március 1. 17 óra
Csapody Tamás: Bori munkaszolgálatosok
Az előadás, miként a könyv is bemutatja a szerbiai Bor rézbányájában, később hegyi vasútjának építésén dolgozó munkaszolgálatosok életkörülményeinek változását. Érinti a bori keret, köztük Radnóti Miklós és Justus Pál gyalogmenetének és az abdai kivégzésnek a történetét.

KÖNYV – Vince Kiadó, 2012.

1012. március 29. 17 óra
Dán János: 
A Magyar Királyi Tábori Posta a II. világháborúban 1938-1948
Dán János olvasatában a postai küldemények mögött emberek és sorsok vannak. Emberek, akik sohasem tértek vissza otthonukba, hozzátartozók, akik hiába várták szeretteiket, s tábori postások, akik önfeláldozó, lelkiismeretes módon végezték munkájukat. A kötet „kézikönyv és katalógus”, kiemelten foglalkozik a munkaszolgálatos tábori posta és levelezések történetével.
KÖNYV – Magyar Menedék Könyvesház, 2011.

2012. április 26. 17 óra
Ocskay László százados, az elfelejtett hős 
Ocskay László, a Magyar Hadsereg századosa a történelem egyik legbátrabb és legkülönösebb embermentési akcióját vezette le. Rendkívüli humanitárius tettével Budapesten 2500 üldözött férfit, nőt és gyermeket mentett meg a második világháború legvészesebb időszakában, az 1944-45-ös években.
FILM – Színes, magyar, magyar nyelvű dokumentumfilm. Rendezte: Fonyó Gergely, 2007.  Időtartam: 70 perc.

2012. május 24. 17 óra
KL Auschwitz
Bárány László több, a zsidósággal foglalkozó dokumentumfilmet is készített.  KL Auschwitz című filmje az egyik legjobb, legalaposabb alkotás a haláltábor történetéről és működéséről, fókuszában a magyar transzportokkal, számos eredeti szemtanú megszólaltatásával.
FILM – Színes magyar nyelvű dokumentumfilm, Rendező: Bárány László, 2008.
Időtartam: 7×22 perc.

2012. június 21. 17 óra
Egy bátor svájci 
Eduard Benedikt Brunschweiler ambíciózus fiatal textilgyáros volt, regényes élete teli fordulatokkal.  A túlélőket, eredeti tanúkat megszólaltató dokumentumfilm a Nemzetközi Vöröskereszt pannonhalmi megbízottjaként végzett embermentő tevékenységéről készült.
FILM – Színes magyar nyelvű dokumentumfilm Rendező: Siklósi Szilveszter, 2008.
Időtartam: 54 perc.

A program háziasszonya:  Bohus Kata történész

Helyszín és információ:
Holokauszt Emlékközpont, Wallenberg terem
1094 Budapest, Páva utca 39.
Tel: 1-455-3333
www.hdke.hu

A program látogatása díjmentes, de a férőhelyek korlátozottak, ezért kérjük, regisztráljanak a [email protected] címen.