Kohéziós pénzek

Kohéziós pénzek – Parragh: kontraproduktív hatású az EB-javaslat
 A magyar társadalom, a vállalkozások számára az Európai Bizottság javaslata az uniós szándékkal ellentétes, kontraproduktív hatást vált ki – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerdán az MTI-nek annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság 495 millió euró befagyasztását javasolja a Magyarországnak szánt kohéziós forrásból.

Parragh László hangsúlyozta: az elmúlt években a magyar társadalom, a hazai vállalkozások nagyon nagy áldozatokat hoztak azért, hogy egyensúlyban legyen a költségvetés, és ezek után érkezik a büntetéssel való fenyegetés híre egy olyan országba, ahol az euroszkepticizmus napról napra erősödik.
Szerinte akik ezt a döntést hozták, nincsenek tisztában azzal, hogy a magyar vállalkozói társadalom hogyan látja Európát, az ország érdekképviseletét.
A kamara elnöke szerint a bizottsági döntés indoklása vitatható, mert vélelmezi a magyar költségvetési hiánycél túllépését 2012-ben és 2013-ban, holott a költségvetési hiány alakulása a többi tagországban sem látható előre.
Parragh László úgy vélekedett, a befagyasztásra vonatkozó bizottsági javaslat egyelőre közvetlenül nem érinti a magyar gazdaságot, a javaslat egy procedúra része. Ha a magyar kormány hihetővé tudja tenni, hogy betartja a 3 százalék alatti deficitet, akkor ennek nincsen semmilyen közvetlen következménye az ország számára.
Ugyanakkor jelezte, a hír közvetett következményét már érzékelni lehet a forintárfolyam, a tőzsdei kereskedés, a CDS felár alakulásánál, a kedvezőtlen megnyilvánulások károsak a magyar gazdaságra, és rontják az ország helyzetét, finanszírozását, működését pszichés, morális oldalon is.
A kamara elnöke kijelentette: a bizottsági javaslat olyan nyomásgyakorlási eszköz, amely a magyar kormánynak, illetve a deficiteljárás alatt álló országoknak szól, és nagyon nehéz elvonatkoztatni a Magyarországra nehezedő egyéb nyomásoktól. Szerinte a magyar kormány be tudja bizonyítani az Európai Bizottságnak, hogy 3 százalék alatt tudja tartósan tartani a deficitet.