Kohéziós pénzek

Kohéziós pénzek – Olli Rehn: Orbán és Matolcsy levele nem változtatott a döntésen

 Annak ellenére is fenntartotta Magyarországról hozott döntését az uniós döntéshozó-végrehajtó tesület, hogy a további magyar intézkedésekről „egy-két napja” levelet kaptak Orbán Viktor miniszterelnöktől és Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől. Erről Olli Rehn gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök beszélt az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján a Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeg folyósításának befagyasztásáról szólva.

A finn bizottsági alelnököt a sajtótájékoztatón kérdést kapott arról, miért nem vette figyelembe a brüsszeli bizottság azokat az egészen friss magyar tájékoztatásokat, amelyek további pénzügyi intézkedések megtételéről szóltak.
Válaszában Rehn megerősítette, hogy „egy-két napja” ő maga Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől, José Manuel Barroso bizottsági elnök pedig Orbán Viktor miniszterelnöktől levelet kapott, de – tette hozzá – ezek a levelek nem tartalmaztak olyan „konkrét” közlést, ami érdemben megváltoztatta volna az uniós testület következtetéseit.
Olli Rehn a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a javaslatnak „erős ösztönzőnek kell lennie Magyarország számára, hogy (…) megfelelő makrogazdasági és pénzügyi feltételeket hozzon létre annak érdekében, hogy biztosítsa a kohéziós alapból származó források hatékony felhasználását”. Hozzátette, hogy „most a magyar kormánynak kell cselekednie, mielőtt a felfüggesztés életbe lép”.
Magyarország a bizottság előrejelzése szerint jövőre is átlépi a 3 százalékos deficithatárt – emelte ki Rehn.
Az EU eddig még egyetlen esetben sem függesztette fel kohéziós források folyósítását a deficit túlzott mértéke miatt. A sajtótájékoztatón a finn bizottsági alelnök emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2004 – vagyis EU-csatlakozásának éve – óta túlzottdeficit-eljárás alatt áll.