A visegrádi négyeknek „vissza kell térniük a játszmába”

Tusk: A visegrádi négyeknek „vissza kell térniük a játszmába”
A visegrádi négyeknek (V4) „vissza kell térniük a játszmába”, s erre az Európai Unió költségvetésének kulcsfontosságú tárgyalásakor kerül sor – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán, a külügyi és a pénzügyi tárca negyedéves munkáját összegző sajtótájékoztatóján.

Tusk kiemelte, hogy a V4-ek elnökségének júliusi átvételével Lengyelország aktivizálni kívánja a csoportot. Hangsúlyozta, hogy az ambiciózus feladat részleteit a lengyel külügyminiszter dolgozza ki.
A kormányfő kitért arra, hogy az uniós elnökség idején Lengyelország fontos pozíciót alakított ki magának. „Elfogultság nélkül elmondható, hogy… bekerült azon hat ország közé (az EU-ban), amelyek véleményével mindenkinek számolnia kell” – mondta, és ezt azzal példázta, hogy a keleti politika ügyében „Lengyelország dolgoz ki projekteket az egész unió számára, és álláspontja igen gyakran az unió álláspontjává válik”.
Az új uniós fiskális paktummal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az még a jövő zenéje. A 2013. január 1-jén életbe lépő szerződést az Európai Tanács március 1-jén és 2-án esedékes ülésén írják majd alá a csatlakozó tagállamok vezetői. A közelmúltban a Magyar Országgyűlés támogatta, hogy Magyarország csatlakozzon a fiskális paktumhoz. Tusk sajtóértekezletén ezt a tényt is megemlítette.