Március 18-án választják meg a következő német államfőt

 Németországban Norbert Lammert, a törvényhozás alsóházának (Bundestag) elnöke hétfőn hivatalosan összehívta az államfőválasztásra hivatott szövetségi közgyűlést  március 18-ra, s a testület várhatóan Joachim Gauckot választja meg szövetségi elnöknek.

Lammert közleménye szerint a szövetségi közgyűlés a berlini Reichstagban, a Bundestag székhelyén tartja meg ülését.
Joachim Gauck evangélikus lelkészt, keletnémet polgárjogi aktivistát öt parlamenti párt közösen indítja a választáson.
Gauck jelölését vasárnap jelentette be Angela Merkel kancellár. A kormányzó konzervatív-liberális koalíció az ellenzéki szociáldemokratákkal (SPD) és Zöldekkel összefogva jelölte államfőnek az egykori NDK állambiztonsági iratait kezelő – Gauck-hivatal néven is ismert – intézmény első vezetőjét. Az egyelőre nem ismert, hogy indít-e saját jelöltet a hatodik parlamenti erő, a volt NDK állampártjának utódszervezetéből kialakult Baloldal pártja.
A német alkotmány értelmében az államfőt, akinek hivatalos neve szövetségi elnök, nem közvetlenül a választópolgárok választják meg, hanem a szövetségi közgyűlés. Ennek a testületnek kizárólag ez a feladata. Tagjai a Bundestag mindenkori képviselői és ugyanilyen számú küldött, akiket a 16 tartomány delegál a helyi parlamenti erőviszonyok arányában.
A sorrendben immár 15. szövetségi közgyűlésnek összesen 1240 tagja lesz, az abszolút többséghez így 621 szavazat szükséges. Az első két választási fordulóban csak abszolút többséggel lehet győzni, a harmadikban már az egyszerű (relatív) többség is elegendő.
Gauck másodszor indul államfőválasztáson. Először 2010-ben, az SPD és a Zöldek közös jelöltjeként mérettette meg magát. Akkor Christian Wulff, a koalíció jelöltje győzött, a harmadik fordulóban. Wulff pénteken, február 17-én lemondott. A szabályok szerint a szövetségi közgyűlésnek az államfői tisztség megüresedésétől számítva 30 napon belül kell összeülnie, Lammert tehát a lehető legtávolabbi időpontra hívta össze a testületet.