A Magyarországi Iszlám Tanács egyházkénti elismerését javasolja a Ház

 A Magyar Iszlám Közösségből és a Magyarországi Muszlimok Egyházából álló Magyarországi Iszlám Tanácsot ismerheti egyházként az Országgyűlés, miután a képviselők hétfőn elfogadták a fideszes Demeter Zoltán módosító indítványát.

A vallásügyi bizottság eredeti indítványa alapján a muszlim vallási közösségek közül kizárólag a Magyar Iszlám Közösség szerepelt volna annak a 17 felekezetnek a listáján, amelyeknek – a tavaly elismert 14 egyházon túl – a testület javasolta megadni az egyházi státuszt. Demeter Zoltán módosító indítványának elfogadásával azonban ehelyett a Magyarországi Iszlám Tanács szerepel a listán. A politikus ugyanis jelezte, hogy a Magyar Iszlám Közösség és a Magyarországi Muszlimok Egyháza 2011 végén kezdeményezte a Magyarországi Iszlám Tanács létrejöttét, amelyben a két autonóm egyház közös szervezet keretein belül kíván megjelenni.
A parlament több, az elismert egyházak körét bővíteni szándékozó LMP-s javaslatról is szavazott, de egyiket sem fogadta el, mivel a kormányoldal tartózkodott a voksolásokon. Így nem kapta meg a szükséges többséget az Agapé Gyülekezet, a Budapesti Autonóm Gyülekezet, Magyarországi Bahá’i Közösség és a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége sem, noha az utóbbi elismerését három kormánypárti politikus is támogatta, köztük a KDNP-s Rubovszky György. A KDNP-s politikus az alkotmányügyi bizottság múlt heti ülésén kijelentette: Szapáry György washingtoni magyar nagykövet kérésére döntött az említett zsidó vallási közösség elismerésének támogatásáról. A Magyarországi Bahá’i Közösség elismerését öt fideszes politikus – köztük Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai és Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár – támogatta.
Az MSZP és a Jobbik képviselői távol maradtak a szavazástól.
Az év végén elfogadott egyházügyi törvény módosításáról, az elismert egyházak körének bővítéséről jövő héten szavazhat a parlament. Az elismerésre javasolt vallási közösségek a következők: Magyarországi Metodista Egyház, Magyar Pünkösdi Egyház, Szent Margit Anglikán/Episzkopális Egyház, Erdélyi Gyülekezet, Hetednapi Adventista Egyház, Magyarországi Kopt Ortodox Egyház, Magyarországi Iszlám Tanács, Krisztusban Hívő Nazarénus Gyülekezetek, Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, az Üdvhadsereg Szabadegyház – Magyarország, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, Magyarországi Jehova Tanúi Egyház, valamint öt buddhista vallási közösség: a Tan Kapuja Buddhista Egyház, a Buddhista Misszió, Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösség, a Magyarországi Karma – Kagyüpa Buddhista Közösség, a Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház és a Gyémánt Út Buddhista Közösség.