Az egyiptomi hadsereg átadta a hatalmat a parlamentnek

A Hoszni Mubarak elnök februári bukása óta Egyiptomot irányító hadsereg átadta a törvényhozó hatalmat a parlament alsóházának – jelentette be a kormány. 

 
„Huszein Tantávi marsall, a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsának vezetője a népi gyűléshez (parlament alsó háza) intézett levelében bejelentette, hogy átadja neki a törvényhozói hatalmat” – áll a kormány Facebook oldalán. 

Az egyiptomi parlament újonnan megválasztott alsóháza hétfőn tartotta alakuló ülését. A képviselőházban, a november óta lebonyolított választások eredményeképpen kétharmados többségben vannak az iszlamista pártok, míg a világi-reformista erők a mandátumok kevesebb mint tíz százalékát szerezték meg. 

Az alsóház elsődleges feladata, hogy felállítson egy 100 fős alkotmányozó bizottságot. A szűkebb jogkörrel rendelkező felsőház megválasztására január és február folyamán kerül majd sor, míg az államelnök személyéről júniusban dönthetnek az egyiptomiak.

Hoszni Mubarak rezsimjének leváltása után a történelem során először tartottak szabad választásokat Egyiptomban, amelyen a Muzulmán Testvériség Szabadság és Jogosság Pártja szerezte a legtöbb mandátumot.

Hétfőn az első parlamenti ülés a felkelés áldozatairól való megemlékezéssel és muszlim imával kezdődött, majd a parlament minden tagja letette az esküt. Az egyik iszlamista képviselő, Mamdou Iszmail miközben megesküdött, hogy hűséges lesz a nemzetéhez és annak törvényeihez, hozzátette: „mindaddig, amíg az nem ellenkezik Allah törvényével”. A házelnök erre felszólította, hogy a kiegészítés nélkül ismételje el az esküt.

Imával kezdték az ülést az iszlamista képviselők

Ugyan a hadsereg átadta a törvényhozói hatalmat, de nagyon sok egyiptomi úgy véli, hogy a továbbiakban a háttérből mozgatják majd a szálakat. 

atv.hu / Reuters / MTI / hvg.hu/ bpi.hu