A főmufti tagadja, hogy zsidók meggyilkolására szólított fel

A Palesztin Hatóság (PA) legfőbb vallási vezetője tagadja, hogy népirtásra szólította volna fel a muszlimokat. Állítása szerint csak „mondatokat ragadtak ki” a prédikációjából.

 
Muhammad Husszein főmufti vasárnap tagadta, hogy két hete zsidó népirtásról beszélt. A Fatah mozgalom alapításának 47. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Husszein azt mondta: az iszlám vallás egyik célja a zsidók megölése. Az eseményt a PA televíziója közvetítette, és a prédikáció fordítását a Palesztin Médiafigyelő (PMW) elhelyezte honlapján. Husszein a hagyományok szerint a Mohamed prófétának tulajdonított iszlám szent iratot, a hadithot idézte: „az az óra (a feltámadás) addig nem jön el, amíg le nem győzitek a zsidókat. A zsidó kövek, vagy fák mögé rejtőzik. Akkor a kövek vagy fák fognak kiáltani: ó, muszlimok, Allah szolgái, zsidó van mögöttem, jöjjetek és öljétek meg”. A beszéd PMW által közzétett dokumentációját vasárnap számos izraeli média átvette.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szintén reagált a kemény mondatokra, és felkérte az igazságügy-miniszteri hivatalt, indítsanak nyomozást az ügyben. Netanjahu hangsúlyozta: a beszéd súlyos bűncselekmény, amelyet minden nemzetnek el kell ítélnie. A főmufti azonban most tagadja, hogy népirtásra szólított fel. Egy, a Channel 2 izraeli tévécsatornán leadott riport szerint Husszein egy egyiptomi médiának azt nyilatkozta: „mondatokat ragadtak ki” beszédéből, és hozzátette: „az iszlám az emberi lények tiszteletére szólít fel” és csodálkozását fejezte ki, hogy ezeket a súlyos mondatokat neki tulajdonították.

Adnan Oktar, török iszlám hittudós is hevesen reagált a főmufti állításaira. Mint az A9TV csatornán tartott késő esti talk-shaw műsorában elmondta: a Korán nem szólít fel zsidók meggyilkolására, ez semmivel nem igazolható. „Vérontással semmire nem lehet jutni. A vérontással az ember egy olyan lefelé tartó spirálba kerül, ami még több vérontáshoz vezet“ – figyelmeztetett Oktar. „Szedjék össze magukat! Azokhoz szólok, akik gyilkosságra szólítanak fel. A zsidók próféták leszármazottjai, Allah rendelte úgy, hogy zsidók legyenek. A Korán utal rájuk, és senki nem teheti meg, hogy egyszerűen csak megy és megöli őket” ” – hangsúlyozta a török hittudós.

atv.hu / Arutz Sheva / PMW/bpi.hu