Washington nagykövetet küld Mianmarba

 Az Egyesült Államok és Mianmar (a korábbi Burma) kölcsönösen nagykövetet küld egymás fővárosába, miután a délkelet-ázsiai országban szabadon bocsátották a politikai foglyokat, és reformokat hajtottak végre – közölte pénteken Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője nyilatkozatával arra reagált, hogy Thein Szein mianmari elnök kegyelmi rendeletet bocsátott ki, és szabadon bocsáttatott 200 foglyot, köztük a legismertebb politikai elítélteket.
Barack Obama elnök közleményt adott ki, amelyben az intézkedést „a demokratikus reform érdekében tett jelentős előrelépésnek” nevezte. Noha az elnök szerint „sokat kell még tenni” a mianmari nép törekvéseinek kielégítése ügyében, kifejezte kormányának készségét az együttműködés elmélyítésére abban az esetben, ha Mianmar polgári kormánya folytatja a megkezdett reformokat.
Az Egyesült Államok az 1988-ban végrehajtott katonai puccs és a demokráciát követelő tüntetések elfojtása nyomán ügyvivői szintre fokozta le diplomáciai képviseletét az akkor még Burmának hívott országban. Washington több nyugati kormánnyal együtt gazdasági szankciókat léptetett életbe a rezsim ellen.
Mianmarban a tavaly márciusban megtartott választások nyomán egy névlegesen polgári vezetés került hatalomra, amely ugyan még mindig erős szálakkal kötődik a hadsereghez, de egy sor reformintézkedést léptetett életbe. Az új kormány novemberben szabadon bocsátotta az ország leghíresebb politikai foglyát, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit, akivel Hillary Clintonnak a decemberi mianmari látogatása során módja volt találkozni.
Clinton pénteken kijelentette, hogy a hétvégén fel fogja hívni Thein Szein elnököt és Aung Szan Szú Kjit, hogy megerősítse elkötelezettségét a demokratikus átalakulás támogatása mellett. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni Mianmarral az ottani etnikai kisebbségek aggályainak orvoslásában, valamint abban, hogy biztosítsák az április 1-jén megtartandó időközi választások szabad és tisztességes lebonyolítását és az összes politikai fogoly szabadon bocsátását.