Schiffer András lemondott a frakcióvezetői posztról

 Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a párt országos politikai tanácsának szombati ülésén lemondott posztjáról. A politikus az MTI-nek megerősítette a hvg.hu hírét.

Schiffer András a párt többi vezető testületéből is távozik, és a tisztújításokon sem pályázik semmilyen posztra, de képviselői mandátumát egyelőre megtartja. Indoklásként közölte, stratégiai ügyekben nem érzett kellő támogatottságot maga mögött, valamint „az ellenem irányuló támadások, illetve a kiszivárogtatások kapcsán úgy éreztem, hogy a bizalmi légkör megroppant”.
Arra a kérdésre, hogy távozása hogyan befolyásolhatja az LMP sorsát, azt felelte, egyetlen párt sem lehet egyszemélyes.
Az LMP egy másik képviselője, Kaufer Virág január elején közölte a nyilvánossággal, hogy február elsején visszaadja képviselői mandátumát. Azt mondta, úgy érzi, hogy többet tehet az utcán, a közösségekben, mint a parlamentben.
Pénteken az MTI birtokába került Scheiring Gábor levele, amelyet a párt frakciójának, illetve választmányának írt. A levél szerint a politikus a következő kilenc hónapban doktori disszertációjának szenteli idejét, és február elsejével lemond a párt gazdasági kabinetjének vezetéséről. A képviselő azt írja, mandátumát egyelőre megtartaná, heti egy napot tud politikával foglalkozni, fizetésének „ennek megfelelő részét”, négyötödét felajánlja a pártnak, de ha ez párttársainak nem elfogadható, képviselői mandátumát is szívesen visszaadja.
A képviselő jelzi, kilenc hónapja maradt arra, hogy megírja cambridge-i doktoriját, és hosszú töprengés után úgy döntött, ezt meg is teszi. Sorai szerint döntésének hátterében ott van az is, hogy már nem tud őszinte hittel dolgozni LMP-s képviselőként.